Fotók

Kerekítő Állatos Játéktár babáknak és óvodásoknak című kötet születése

KEREKÍTŐ ÁLLATOS JÁTÉKTÁR babáknak és óvodásoknak. Huszonkét állat népi hangutánzója a legkisebbeknek 1-3 évig, kapcsolódó ölbeli játékokkal, ráadásként óvodás játékokkal, mondókákkal, dalokkal, zsúrötletekkel, kottákkal. A dalos CD mellékleten Fábián Éva népdalénekes, népzene pedagógus és az Óbudai Népzenei Iskola tanítványai szerepelnek, szabó Zoltán hangszeres kíséretével. Kovács Judit összeállításában.

Hangoló: Kimondatlanul is kötődünk a természethez és a kisgyermekek különös kapcsolata az állatokhoz a városban is tetten érhető. A tipegők első szavai közt a családtagok nevei után általában az állatok nevei vagy hangja következik, s óvodás korban is jó barátságban maradnak. Huszonkét állat népi hangutánzóját mentettük át a múltból a mai családok számára, melyek évek óta közkedveltek az országszerte látogatható Kerekítő Mondókás Móka, Tippentő és Bábos Torna baba-mama foglalkozásokon. A szülők visszajelzése szerint a gyerekek még óvodás korban is jó kedvvel idézik fel az állatos sorokat, és kialakulnak a kedvencek is.
A könyvhöz tartozó CD melléklet Fábián Éva népzene pedagógus és az Óbudai Népzenei Iskola növendékeinek közreműködésével készült. Segítségével a kicsik és az óvodások is rácsodálkozhatnak az állatvilág sokszínűségére, zeneiségére.
A könyv huszonkét állatos hangutánzót tartalmaz, kapcsolódó dalokkal, ölbeli játékokkal piciknek és óvodai játékötletekkel, népdalokkal, zsúrötletekkel, népi gyermekjátékokkal nagyobbaknak.

Fábián Éva ajánlósorai a kötethez:

Nagyanyóink, nagyapóink ezredéveken keresztül dédelgették csemetéiket az elődeiktől öröklött mondókákkal, hangutánzókkal, dalokkal, játékokkal. Nemzedékről nemzedékre szálltak-változtak, és csodálatos módon ugyanazok maradtak-, mosolyt csaltak a babák arcára, ahonnan az átköltözött mindjárt a szüleik szeme sarkába. a nevetésnek ősidők óta kitaposott útvonala ez, egyetlen mosoly sem tévedt még el rajta soha.

Mühelymunka: Ha jól számolok új kiadványunkon tizenöten dolgoztunk, hogy igényes és szerethető legyen! Alább  a felsorolás és pár kép a stúdióból és a Mórából.

Addig ültem, üldögéltem egy aranyló kondér fölé hajolva a Magyar Néprajzi Múzeum Etnológiai Könyvtárában 1949-es eredeti kéziratokat böngészve és annyit mártottam pennámat a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményében, míg több éves előkészülettel megszülethetett huszonkét népi állathangutánzó egybegyűjtése és ölbeli játékokkal, óvodai játékötletekkel való fűszerezése. Kállai Nagy Krisztina a Kerekítő kötetek bájosítója ismét előkapta varázspálcáját, így reméljük ez a kötetünk is sok gyermekmosolyt fog előcsalni. A hangutánzók jó részét már ismerehetitek a Kerekítő Mondókás Móka foglalkozásokról, de a új gyöngyszemeket is válogattam az otthoni repertoár bővítéséhez.

Kerekítő Állatos Játéktár babáknak és óvodásoknak 
Kovács Judit drámapedagógus népi válogatása és mai játékötletei

A zenei CD melléklet 20 dalt és 22 állatos hangutánzót tartalmaz. 
Fábián Éva népzene pedagógus és az Óbudai Népzene Iskola növendékeinek közreműködésével készült, Szabó Zoltán hangszeres kíséretével.

Szabó Zoltán - duda, furulya, körtemuzsika 
Szendrődi Hanga - citera, ének 
Fábián Éva - ének, hangutánzók 
Kovács Judit - hangutánzók 
Juhász Katalin - hangutánzók 
Makai Borbála - ének 
Nagy Boglárka - ének 
Pásztor Borbála Kinga - ének 
Szabó András - ének 
Benedek Krisztina - ének

Hangmérnök: Lippényi Gábor

Móra Kiadó

rajzoló: Kállai Nagy Krisztina 
szerkesztő: Dian Viktória 
képszerkesztő: Lonovics Zoltán 
lektor: Hegedűsné Tóth Zsuzsanna ELTE Tanító-és Óvóképző Kar Ének-zenei Tanszékének oktatója

Eddigi látogatók

1136465

Copyright © 2009-2017 Kerekítő
Ölbeli játékok és mondókák - Baba-mama foglalkozás.
Minden jog fenntartva.