Írások

Kerekítő-Kacagtató műhelytitkok

A közelgő adventi időszakban, a várakozás idejében a kisgyermekes családok kedvükre válogathatnak az alábbi kötetekben megbújó rigmusokból, hisz ilyenkor tudatosan is több időt szakítunk egymásra.
Örömmel adok hírt egy országos pedagógiai program kerekedéséről, mely a népi mondókák és ölbeli játékok népszerűsítését tűzte ki célul. A Kerekítő 1-2 mondókás könyvek után eljött a harmadik kötet ideje. Az, hogy az első két kötet harmadik éve folyamatosan járja a nyomdát, annak a jele is egyben, hogy az otthoni mondóka repertoárt mai költők soraival is bővíthetjük a további népi kincsek mellett. 
A Kerekítő az első és egyedüli olyan baba-mama foglalkozáshálózat az országban, ahol háromféle heti rendszerességű foglalkozáson: Mondókás Móka, Bábos Torna és néptáncpedagógusok által tartott Tippentőn a mondóka és dalanyag csakis magyar népi eredetű. 
Frissen tálaljuk régi idők rigmusait, népdalokkal fűszerezve. Országszerte és határon túl nyolcvan helyszínen elérhető foglalkozásaink és honlapunk látogatói éhesek a régről ismert és kevésbé ismert ölbeli játékokra, melyeknek köszönhetően a kicsik mind jókedvre kerekednek. A Kacagtató babalapozók pedig az otthoni játékrepertoár bővítését szolgálják.

Lássuk sorjában!

A Kerekítő ölbeli játékok, mondókák 3. új, CD mellékletes kötete Kovács Judit válogatásával és játékleírásával, Kállai Nagy Krisztina rajzaival, a Móra kiadó gondozásában újabb játékos perceket kínál a kisgyermekes családoknak. A Kerekítő foglalkozások népi mondókatára az újabb kötettel beköltözhet az otthonokba, hogy a mindennapok részévé válhasson.

Sándor Ildikó néprajzkutató ajánlásával:

„Ringatás, érintés, dúdolás: biztonságot, örömet ad az ölbe vett gyermeknek és az ölelő felnőttnek. Finomulnak a mozdulatok, gazdagodik a tudás, formálódnak, mélyülnek az érzelmek a cseperedő emberpalántában. 
Az ölbeli játékban, a mondókában - mely egykor a szájhagyomány útján jutott el egyik generációtól a másikig - eleink tudása, megélt tapasztalata sűrűsödik. Ezt közvetíti az olvasóhoz a Kerekítő.”

Kerekedő

Ki hitte volna, hogy az első két kötet népi gyűjtését rövidesen kívülről fújják, nemcsak a szülők, hanem a köteteken cseperedő, már beszélni tudó kisgyermekek is?! 
Ki hitte volna, hogy baba-mama foglalkozásvezetői hálózatunk egészen nagyra kerekedik? 
Ráadásul lelkes kollégáim saját tájegységükből is küldték kedvenc ölbeli játékaikat. Volt, amit már ismertem, de általuk szerettem meg igazán, és persze ott volt még jó pár, ami az első két kötetemből kiszorult az oldalszámok kötöttsége miatt. Nagy köszönet hát a foglalkozásvezetőknek, akik sokfelé várnak benneteket határon innen és túl. 
Kerekedjünk hát tovább! Már nem kell írnom, hogy a játékok legtöbbjét egymásra nézve, szemben játsszátok, és hogy az ismétlésből sosem elég, sokszor egymás után a legjobb! 
A CD melléklet oktatói segédanyagnak készült, szülőknek, pedagógusoknak szól. Reméljük, hogy saját megvalósításra, további játékra sarkallja a hallgatót a kicsik nagy örömére. Íme, újabb harminc népi eredetű ölbeli játék a kicsik jó kedvre kerekítésére!

Hogy készültek a rajzok? Pillantás a színfalak mögé:

Kállai Nagy Krisztina illusztrátorral szinte már szokásunkká vált, hogy egy cukrászdában töprengünk, válogatunk. Megannyi apró kérdés például a borító tervezésével kapcsolatban: szemüveges legyen-e a nagymama? Ha igen, akkor lecsússzon az orrára, vagy a szemén legyen? A gyermek lány legyen és copfos, vagy csukott szemű mosolygós kisfiú? 
Hej, egy kedvelt erdélyi lovagoltatóban a szászok, az oláh bojtárok, no meg a magyar huszárok! Mi lenne, ha egy csónakban eveznének, vagy egy lovon ülnének? Legyen! Jobb, mint három versenyző lovas. 
A kerek templomocska pedig Kriszta javaslatára nem lehet más, mint Öskü kerek temploma. Volt is nagy öröm, amikor véletlenül megpillantottuk egy Balaton közeli szüretre menet. Kimagaslott a kertes házak közül, tényleg kerek! 
Az egyik hintáztató képi megjelenítéséhez tanulmányoztuk az egykori debreceni Verestorony történetét is. 
A kötet utolsó, ördögös mondókája pedig egyenesen morális és hitvitát váltott ki berkeinkben. A népi hitvilág egyik jellegzetes figurájához ragaszkodtam, így egy ördögi mókával zárul a kötet, aki tart tőle, könnyen kihagyhatja. 
Megannyi apró döntésnek és örömteli próbálkozásnak köszönhetően egy különlegesen kedves és szellemes képi világgal fognak találkozni a régi és új Kerekítő családok.

Kacagtató - Ölbeli játékok magyar költők verseire 1., és 2. című lapozók

A Móra Kiadó gondozásában Szalma Edit és Pásztohy Panka rajzaival megjelenő lapozókban, a verssorokhoz kapcsolódó játékötletek és mozdulatkincs is található a legkisebbek nagy örömére. 
Játsszunk a picikkel Kányádi Sándor, Illyés Gyula, Zelk Zoltán és más költők soraira! Cirókázók, reptetők, höcögtetők, lógázók teremtenek önfeledt perceket és már születéstől körbeveszi gyermekünket az érintés, ölelés, és a mosoly. 
A Kacagtató baba lapozósorozat egy újszerű, szokatlan vállalkozás, melynek köszönhetően híres költőink verssorainak hangulatát már pár éves korban is átélhetik, átérezhetik a kisgyermekek. A kapcsolódó mozdulatkincs számukra is izgalmassá teszi, hisz ebben az életkorban alapvető az érintés, együttmozgás és a végén a kihagyhatatlan csattanó. A szülők, nagyszülők a kicsik érzelmi biztonságát és művészeti nevelésüket támogatva, a népi kincsek mellett, mától nagy költőink soraira is ringathatják, szeretgethetik a kicsiket. A kisdedként megismert sorok később, óvodáskorban új színezetet, tartalmat kapnak, amikor már a teljes verseket tárjuk eléjük. Az összeállításkor fontos szempont volt, hogy nagyanyáinktól örökölt ölbeli játékok mintájára, a 0-3 éves korosztálynak megfelelő terjedelmű szöveget és egyszerű, de változatos mozdulatkincset kínáljunk. 
Az élet első évei érintésekből, ölelésekből állnak, a felcseperedő kisgyermek életszükségletei közé tartoznak. 
Felgyorsult, eltárgyiasodott világunkban különösen fontos, hogy a szülő hangja, érintése, mosolya, ölelése kísérje a gyermeket. A személyes kapcsolatok és az összenevetések elmaradhatatlanok. A Kacagtató sorozat ebben van segítségünkre! Ne feledjük, hogy sokszor ismételve játsszuk mindegyiket! Ezek nem versek, hanem eljátszható rigmusok. Ízlelgessük kántálva, ösztönösen vagy az iránytűnek szánt játékleírás szerint! Némelyiket billegtessük egyszerű dallammal pár hangon! 
A nagyanyáinktól örökölt gazdag, időtálló, értékes játéktár mellett, szeretettel ajánlom A Kacagtató játékos sorait, melyek alkalmat adnak a kisgyermekünkkel való önfeledt játékra, cirógatásra, lógázásra, dögönyözésre. 
A nevetésben mindig ott a szeretet! 
Sok szeretettel várjuk új kiadványaink kecskedudás, mondókás, táncos bemutatójára december 2-án, advent első vasárnapján 10-12:30 –ig a Művészetek Palotájába! A belépés díjtalan!

Kovács Judit 2012. november 15.

Eddigi látogatók

1226224

Copyright ? 2009-2017 Kerekítő
Ölbeli játékok és mondókák - Baba-mama foglalkozás.
Minden jog fenntartva.

Vásárlási feltételek | Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi szabályzat