Írások

Nagy játékosok: szülő és gyermeke

Nagy játékosok: szülő és gyermeke

Bevezetésként egy kis bábtörténelem 

A báb és a bábjáték egyidős az emberiséggel. Több ezer éve megtaláljuk a vallásokban, a karneválokon, a néphagyományokban, de ott voltak a bábok a királyi udvarokban és a nép szórakoztatására a piactereken is.
Magyarországon a középkor elején jelenik meg a bábjáték, és ettől kezdve minden korban megtaláljuk. 
Néhány évtizeddel ezelőtt a hazai bábjátszás fellendülését figyelhettük meg. Számtalan mesejáték, feledhetetlen figura, köztük Mazsola és Manócska bizonyította, hogy szükségünk van ezekre a nagyon is emberi játékokra.
Napjainkban, a mindent elsöprő, elektronikai szórakoztatópiac lehengerlő kínálata, a megváltozott, hajszolt életmód félresöpörte a bábokat, s vele mindazt az értéket, melyet e játék nyújtani tudott. Szerencsére mind többen felismerik, hogy a bábjátékok nyújtotta komplex lehetőség túl értékes ahhoz, hogy elvesszen az életünkből.
A bábjáték mögött mindig ott az ember sajátos gondolatvilágával és kreativitásával. A bábozást, a babával játszó gyermek tevékenységéből vezethetjük le, aki anélkül hogy tudná, tulajdonképpen színházat játszik. Ilyenkor a gyermek egy személyben költő, író, rendező, szereplő, és közönség is. Természetesen, többnyire nem tudatosan teszi mindezt. ő csupán magához hasonló, de még nála is kisebb lényt akar teremteni, amely úgy mozog, és úgy viselkedik, ahogy ő akarja, és persze ő beszél is helyette.
A játék során utánozza a felnőttek világát, olykor kompenzálja saját függőségét, és sérelmeit, ugyanakkor látványosan leképezi mindazt, ami szellemiségében, személyiségében munkál. A bábjátékot sok egyéb pozitív hatása mellett, ezért is nevezhetjük vágyteljesítő játéknak. Természetesen nem csak a gyermekek báboznak.
Ez a játék igen előkelő helyet foglal el a művészetek között, és nagy hatása van az oktatásban, nevelésben, hiszen a kedves figurák hűen és maradandóan közvetíthetnek társadalmi normákat és ismereteket a világról.

Bábozzunk mi is!

Célom, hogy az otthonokban mind több szülő vállalkozzon a bábjátékos szerepére. Gyermekünk még a klasszikus babázós, bábozós korszak előtt nyit a babák, bábuk, majd a bábok felé. Még beszélni sem tud, de már szorongatja kedvenc maciját, eteti a kis gumielefántot, vagy ringatja babáját. A szülők egy éves korú csemetéket már elvarázsolhatnak egy-egy állatbábbal, mely köszön, megcirógatja, vagy megcsikizi a kis álmélkodót. Az állathangokra amúgy is már egész kiskortól felfigyelnek a gyerekek és megörülnek neki. Két éves gyermekünk kedvéért két bábot is húzhatunk a kezünkre, akik egymással beszélgetnek, nagyon élvezik, ahogy játszunk a hangunkkal. Beleszőhetjük a kisgyermekek mindennapi életének apró mozzanatait, segítve ezzel az „én és a világ” korszakát. Három éves kor körül sokan már átveszik egy egy báb szerepét. Ekkor válik igazán izgalmassá a dolog. Ilyenkor jó ha a háttérbe húzódunk, és figyelünk. 

Mindennapokra:

Pár példát említek, hogy milyen nevelési gondokon könnyíthetünk a bábozással.

Kezünkre húzott figuránk kiköpi az ételt, fújjog. Még rá is játszunk, hogy egy nagy kacagás legyen a vége, hogy elnevessük magunkat egy olyan dolgon, ami a mindennapokban talán bosszúságot okoz. Jelen esetben, amikor a gondosan elkészített ételt gyermekünk egy „nem” kíséretében lesöpri az asztalról, válogat. Tehetünk egy kis mókás csavart is a jelenetbe, hogy mindent kiköp, főzeléket, borsót, céklát aztán ugyanekkora lendülettel véletlen a felkínált eperfagyit, csokit, palacsintát is ..A bábozás nagyszerű lehetőség szerepek cserélésére, szerepekből való ki és belépésre. Nagyobb gyermekek így olyan helyzeteket is kipróbálhatnak, melyekre mindennapi életükben nem nyílik lehetőség. Felelősség és következmény nélkül lehetnek áldozatok vagy támadók, építők vagy rombolók, üldözők vagy menekülők, bájosak vagy haragosok, gyermekek vagy felnőttek. A bábozás olyan játéktevékenység, mely támogatja gyermekünk lelki fejlődését, személyiségének alakulását.

Köszönj szépen a néninek! Mondd meg a bácsinak, hogy hívnak!

Épp megtanul a gyermek beszélni és máris köszönnie kell vadidegen embereknek, és még a nevét is el kell árulnia. Így boldog a néni, a bácsi az utcán és persze apa, anya is büszkék. Van olyan gyermek, akinek a természetéhez ez közel áll, és vígan, önkéntesen, vagy kisebb nógatásra szívesen nyíl meg mások előtt. Van akinek sokáig igazi kihívást jelent, és a nógatás csak további gátláshoz, vagy „csak azért se” korszakhoz vezet.
Ha a gyermekek látják, hogy szüleik köszönnek, és szóba állnak másokkal, ez elég ahhoz, hogy felcseperedvén ők is így tegyenek majd. Van olyan gyermek, akinél ez csak kisiskolás korban következik be, és se nem több, se nem kevesebb azoknál, akik már háromévesen képesek erre!!! Nagy kár volna emiatt kelteni a feszültséget gyermekünkben, vagy magunk és gyermekünk között. Ha mégis szívügyünk a dolog, akkor a noszogatás helyett próbáljunk sokat bábozni gyermekünknek: a bábok, amikor találkoznak mindig köszönjenek egymásnak. Először mi lehetünk mindkét bábbal. Majd ha kölcsönzi gyermekünk az egyik szereplőt, akkor köszönünk neki, és várjuk, hogy visszaköszön-e. Lassú a folyamat, ha nem jön válasz, továbbléphet ezen a báb, de egy idő után finoman megpróbálhatjuk, hogy addig köszönjön vidáman és kitartóan neki a mi bábunk (mintha azt hinné, hogy nem hallotta meg), míg választ nem kap. Ha nem köszön vissza, akkor elütjük egy „jaj ne haragudj, nem hallottam, hogy köszönsz, úgy süvít a szél, hogy nem hallottam, jaj mindjárt el is fúj, fogj meg, segítség!”. Szóval elütjük a témát, játszunk tovább és reménykedünk, hogy legközelebb majd kapcsol a csemete.

Az otthoni bábozás lehetőségei szerteágazóbbak, mint gondolnánk, bele lehet jönni, ha elsőre nem is érezzük magunkhoz közelinek a dolgot. Olyan gyermek van akit „még” nem érdekelnek a bábok, de olyan nincs akit „nem érdekelnek a bábok”. Ezért időről időre varázsoljuk elő a bábosdobozt, vagy személyesítsük meg csemeténk kis szőrállatkáját, vagy műanyaglovát, bármit, ami kedves számára.

Jó játékot mindenkinek!
Kovács Judit

Eddigi látogatók

1226223

Copyright ? 2009-2017 Kerekítő
Ölbeli játékok és mondókák - Baba-mama foglalkozás.
Minden jog fenntartva.

Vásárlási feltételek | Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi szabályzat