Módszertani képzés

A Kerekítő a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védjegylajstromában a 199 293 sorszámon bejegyzett védjegy.

A szakmai napon/képzésen való részvétel a 277/1997. (XII.22.) Kormányrendelet 5. § (3)d pontja értelmében beszámítható a hétévenkénti kötelezően előírt 120 órás továbbképzésbe. Igazolást adok a tanfolyami nap 6 órájáról.

A képzéseket J. Kovács Judit drámapedagógus, a Kerekítő mondókás könyvcsalád megalkotója és a foglalkozáshálózat vezetője tartja.

1. MONDÓKÁS ÉS BÁBOS KEREKÍTŐ MŰHELYMUNKA smiley ÓVODÁKBAN, BÖLCSÖDÉKBEN smiley 

Óvónőknek és kisgyermeknevelőknek 2009.-óta 8 órás gyakorlati műhelymunkát tartok, az arra igényt tartó intézményekben. Nevelési értekezletek, nevelés nélküli munkanapok intézményi és térségi továbbképzések keretében. Két téma alapján, idény szerinti őszi-téli és tavaszi-nyári változatban, kétféle célcsoportnak: külön óvónőknek, és kisgyermeknevelőknek, de összevont csoportnak is megrendelhető.: Mindennapos mondókázásMindennapos bábozás témákban.
Részletekért kattints ide!

2. MÓDSZERTANI KÉPZÉS smiley Mindenkinek a mondókákról

Pedagógus érdeklődöknek, óvónőknek, kisgyermeknevelőknek, leendő foglalkozásvezetőknek, ének-zene tanároknak, gyógypedagógusoknak, fejlesztőpedagógusoknak, néptáncoktatóknak, népi énekeseknek, a mindennapi munka színesítésére.
Minden, amit a mondókázásról és ölbeli játékokról tudni érdemes. Új játékmegvalósítások, gyakorlati ötletek, szakmai felfrissülés népi mondókák ösvényén. 

A képzés éves-aktuális árát az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen tudod megérdeklődni.


Ki tartja a tanfolyamot?    |    Jelentkezés a képzésre    |    Kinek a jelentkezését várjuk?
A képzés tartalma és díja     |    A védjegyesség előnyei    |    A kerekítő foglalkozások fajtái
Praktikus tudnivalók a tanfolyami napról    |    Kihelyezett tanfolyam határon túliaknak


KI TARTJA A TANFOLYAMOT?

BEMUTATKOZÁS

 

A kerekítő képzés bármikor elkezdhető a bőséges on-line anyagnak: 240 oldalas on-line módszertani kézikönyvnek, oktató videótárnak, kinyomtatható mondókatárnak köszönhetően. A képzéshez tanfolyami nap is tartozik, mely a védjegyet szerző résztvevőknek kötelező. Féléves on-line tanulási lehetőség, gyakorlatias, a felsőoktatásban nem tanított módszertani tudnivalókkal, praktikákkal on-line anyagok feldolgozásával, oktatói videótár megtekintésével, hospitálási lehetőséggel. A védjegyes foglalkozások indításának időpontja: szeptember. Ehhez májusi szervezés szükséges. A képzést végzők a vizsgavideót bármikor leadhatják, de az áprilisi térítésmentes bábos tanfolyami napon való részvételhez március közepéig várjuk.

A képzés nyitott, zenei végzettség, hangszertudás nem szükséges, csak a védjegyszerzés során van jelentősége. A nálunk tanultakat saját munkájában bárki felhasználhatja. Aki Kerekítő néven kíván csoportot indítani, azoknak  a tanfolyami nap után mondókás móka vizsgavideót kell leadniuk, amiből kiderül, hogy megfelelnek-e a védjegyes elvárásoknak.

A védjegyeseknek minden további általam tartott szakmai nap, találkozó, szakmai anyag ingyenes. Részletek alább olvashatóak.

 

 

JELENTKEZÉS A KÉPZÉSRE, JELENTKEZÉSI LAP KITÖLTÉSÉVEL:

Jelentkezni az alábbi Jelentkezési lap kitöltésével és az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldésével lehet, a teljes menüpont ALAPOS VÉGIGOLVASÁSA után.

A Jelentkezési lap letöltéséhez kattints ide!

A képzés részleteit lejjebb találod!

 


KINEK A JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK?

Várjuk

 • nyitott, mosolygós, gyermekszerető,
 • szépen éneklő, gyakorlott énekhangú
 • jó beszédkészséggel megáldott,
 • rátermett, megbízható, pontos,
 • baba-mama témákban jól tájékozott,
 • szakmailag igényes,
 • népi mondókákhoz, népdalokhoz kötődő,
 • kreatív, elhivatott kollégákat.

A képzésre azok is jelentkezhetnek, akik nem biztosak abban, hogy Kerekítő foglalkozásvezetők szeretnének lenni, illetve annak szakmai feltételeinek nem felelnek meg, csak érdekli őket a téma és saját munkájukban használnák a hallottakat.

Figyelem! A képzés elvégzése nem jogosít a Kerekítő néven való csoport indítására, mert az utólagos, külön szakmai és rátermettségi megítélés alá esik!

A Kerekítő néven induló foglalkozás indításhoz bizonyos szakmai és egyéb feltételeknek meg kell felelni: biztos, tiszta, gyakorlott énekhang, érthető beszéd, rátermettség, furulya vagy más hangszertudás, az ölbeli játékok játékos- olykor színpadias előadása, eljátszása, nyílt-mosolygós kisugárzás, internetes kapcsolattartás a szülőkkel. A megbízhatóság kiemelten fontos: mert új helyszín szervezése előtt velem és a helyzettől függően már közelben működő kollégákkal egyeztetni kell.

Minden résztvevőnek, aki Kerekítő néven szeretne csoportot indítani le kell adnia egy félórás vágatlan videóanyagot a tanfolyami nap után, a szervezés megkezdése előtt, ehhez tudunk baba-mama csoportot biztosítani, vagy saját szervezésben megoldható az egyszeri alkalom (ekkor még nem Kerekítő néven szervezendő!).

Védjegyes követelmény minden írott anyagunk tanulmányozása (több száz oldal, más tankönyvben, forrásban nem fellelhető praktikák, módszertan), videótárunk megnézése.

Akik védjegyessé szeretnének válni, azoknak kötelező az ingyenes 9 órás tanfolyami napon való részvétel, mely a képzés része.

 

A Kerekítő Mondókás Mókát rátermett zenepedagógusok, énektanárok, óvodapedagógusok, drámapedagógusok, népi énekesek, néptáncoktatók, fejlesztőpedagógusok tartják. Közülük kerülnek ki a Kerekítő Bábos Torna vezetők is, akik később, külön, zártkörű térítésmentes bábos képzésen vehetnek részt. Kerekítő Ovimóka tartására is jogosultak, melyhez szakmai anyagot biztosítunk.

A néptánc oktatók Kerekítő Tippentőt is tarthatnak a képzés elvégzése és a tanfolyami nap után, melyben a táncos részt saját tudásuk és korábbi tanulmányaik alapján végzik.

A foglalkozások alapját népi mondókatárunk és népdalaink képezik. Részletek lejjebb.


A FOGLALKOZÁSVEZETŐI KÉPZÉS RÉSZLETEI:

A képzés éves-aktuális árát az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen tudod megérdeklődni.

A működő csoportok anyagilag függetlenek tőlem, saját szervzeésűek. Éves védjegyhasználati díj egységesen 20 ezer Ft évente (csak határon kívül térítésmentes). A kollégáknak plusz bevételi forrást jelenthet a Kerekítő mondókáskönyvek terjesztése, alkalmi rendezvények válallása mely önkéntes alapon működik.

A csoportok szervezéséhez minden tudnivalót megkapsz a tananyagban, önállóan szervezheted utána csoportjaidat és önálló bevétellel számolhatsz a lelki javakon és elbűvölő gyermekmosolyokon túl, könyveinkhez terjesztői áron juthatsz hozzá.

A képzési díj a következőket foglalja magában:

 • 230 oldalas színes, képes on-line elérhető kézikönyv. Gyakorlati kérdéseket feldolgozó tananyag. Semmilyen szakirodalomban nem található: praktikák, minden részletre kiterjedő módszertani érdekességek és tudnivalók a baba-mama csoportok vezetéséről. A tanfolyamosok fél éven át tanulmányozhatják on-line, akik védjegyessé válnak azok korlátlan hozzáférhetőséget kapnak.
 • 40 oldalas tanfolyami mondókaanyag névmutatóval
 • Videótár, on-line hospitálási lehetőség három hónap erejéig (aki védjegyes marad, azok további hozzáférést kapnak a videótárhoz)
 • Aki Kerekítő foglalkozásvezető szeretne lenni, azoknak részt kell venniük 9 órás, kilencvenöt százalékban gyakorlatias tanfolyamunkon. Ennek része az előre átküldött ölbeli játékok tanulmányozásán túl (a "hogyannal" vagyunk elfoglalva a "mit' az adott és bárhol utolérhető, hiszen közös kincseinket elevenítjük fel).
   
 • Kihelyezett tanfolyamok határon túl: meghívásos alapon, kinti szervező segítségével (aki ezáltal térítésmentesen lehet részese a képzésnak adott országba kihelyezett tanfolyamot tartok 15 jelentkező esetén. Eddig a Vajdaságban Adán, Erdélyben Szászrégenben, Zilahon és Kolozsváron került megrendezésre.

Azok, akik Kerekítő néven foglalkozást indíthatnak, védjegyessé válnak (akár a tanfolyamot követően, akár később, két éven belül ) élhetnek további lehetőségekkel:

 • videótár, on-line hospitálási lehetőség további elérése
 • térítésmentes bábos képzés
 • térítésmentes ovimóka módszertan és játéktervminták
 • a módszertani kézikönyv korlátlan on-line elérése
 • játékötletek küldése évszak és jelesnap közeledtével
 • logó, plakát formátumának biztosítása,
 • honlapon való feltüntetés, és saját szerkesztési felület biztosítása
 • térítésmentes részvétel a további általam tartott tanfolyami napon, mely ismétlésként igénybe vehető
 • szakmai anyagok, ötletek további kapcsolattartás, tapasztalatcsere
 • egyéni konzultáció, videó elemzés

További lehetőség a tanfolyam elvégzése után, amennyiben védjegyet szereztél: zártkörű, térítésmentes bábos torna továbbképzés. Egy évben egyszer tartjuk, csak azok vehetnek részt rajta, akik ezen a néven és a Kerekítő módszertanával fognak tornás foglalkozást tartani.

A bábos képzés magába foglalja:

 • 60 oldalas bábos tornás útmutató tartozik ehhez (a 230 oldalas kézikönyvön túl, melyet az alaptanfolyam része),
 • ezen kívűl egy napos képzés áprilisban
 • bábos torna videótárhoz való hozzáférés
 • logó, plakátformátum biztosítása
 • honlapon való feltüntetés
 • videómentorság biztosítása
 • bábos ismétlőnapon az általam tartott rész ingyenesen látogatható

MIÉRT JÓ, HA KEREKÍTŐ NÉVEN TARTASZ FOGLALKOZÁST, MIK A VÉDJEGYESSÉG ELŐNYEI?

 1. Folyamatosan frissen tudod magadat tartani szakmailag a találkozóknak és szakmai tapasztalatcserés levelezésünknek köszönhetően.
 2. A foglalkozásvezetés gyakorlatát nem találod meg más forrásban, szakirodalomban, a felnőttképzésben sem oktatják ilyen részletességgel.
 3. Örömeidet és nehézségeidet hozzáértő, ugyanabban a cipőben járó kollégákkal tudod megosztani. Szakmai barátokra, rokonlelkekre lelsz.
 4. Felkerülsz egy országos honlapra, egy komoly reklámháttérrel és már kialakult családokból álló háttérközösséggel, anélkül, hogy költened kéne rá, így nem kell saját honlapot fejleszteni. Hírlevelünk, közösségi oldalunk, honlapos felületünk Téged is támogat.
 5.  A hálózat tagjai egy városban, településen egységesen, egymást erősítve tudnak kerekíteni, kitűnni más foglalkozások közül.
 6. Nem kell logóra, plakáttervezésre költened, minden adott.
 7. További bevételed lehet, ha önkéntes alapon élsz a Kerekítő könyvek terjesztésével, mely a védjegyeseknek biztosított, ők terjesztői áron férnek hozzá a kötetekhez.
 8. Kollégáinkat előszeretettel hívják alkalmi rendezvényekre, ahol Kerekítő manós mondókázásra kerül sor, valamint születésnapi zsúrokra, óvodákba, könyvtárakba is hínak.
 9. Védjegyes kollégáink térítésmentesen juthatnak hozzá Kerekítő Ovimóka módszertani anyagához, játéktervekhez. Ezeket a foglalkozásokat védjegydíj fizetése nélkül tarthatják a bábos képzés elvégézése után.


MILYEN FAJTÁI VANNAK A KEREKÍTŐ FOGLALKOZÁSOKNAK?

A Kerekítő foglalkozások közös vonása, hogy mindegyikben fontos szerepet kapnak az ölbeli játékok és népi mondókák. Népi eredetű, ma is közkedvelt ölbeli játékok átadására, a Kerekítő kötetek anyagainak feltámasztására, közösségekben való elsajátítására jöttek létre.

A dal és mondókaanyag magyar és népi eredetű, mert fontosnak tartjuk, hogy a kicsik elsőként saját néphagyományukkal találkozzanak. E tekintetben az egyedüli baba-mama program az országban.

Tapasztalatunk szerint a heti alkalmak épp hogy csak arra elegendők, hogy a népi anyagban jártasságot szerezzenek a szülők, és olyan szinten sajátítsák el a mondókákat, altatókat, népdalokat, hogy azokra nagymamaként is majd emlékezzenek. 

Kerekítő foglalkozások fajtái, ismertetői:

Hosszabban:

Röviden:

A Kerekítő Mondókás Móka 0-3 éveseknek félóra höcögés, göcögés, kacagás. Ölbeli játékok, népi mondókák és népdalok közt kalandozunk, hangszerjátékkal színesítve. Több helyszínen Kerekítő manó bábos jelenetével és ejtőernyős labdás résszel bővítve.

A Kerekítő Tippentőt (0-3 éves korig) néptáncoktatók tartják, népzenével és néptánccal is ismerkednek a családok az ölbeli játékokon túl (kb. 40 perc).

A Kerekítő bábos tornára 1-3 éves korig várják a gyerekeket. Itt Kerekítő manó rövid bábjeleneteivel, ölbeli játékokkal és tornaszeres játéktérrel várják a családokat, mondóka és dalanyag 90 százalékban népi eredetű (kb. 40 perc).

Kerekítő Ovimóka bábos-zenés foglalkozás 3-6 éveseknek

Kerekítő manóval, mondókákkal, hangszerjátékkal és sok-sok mozgással!
Kerekítő manó meséi és a Kerekítő mondókáskönyvek mondókái remek alkalmat adnak a zenei és mozgásos játékokhoz, melyek a képzelőerő megmozgatására is kiválóak.

Milyen céllal szervezzük a Kerekítő foglalkozásokat?

A Kerekítő kötetek népi anyagát, ölbeli játékokat, mondókákat elevenítünk fel vidám és szeretetteli légkörben, népdalokkal és élő hangszerjátékkal színesítve.
 A szülők otthoni játék és dalrepertoárját bővítjük. 


PRAKTIKUS TUDNIVALÓK A TANFOLYAMI NAPRÓL:

Budapest Eötvös 10 Kultúrtérben szombati napon 9-től 18-óráig

Az elméletet és ajánlott irodalmat összeállított anyagban on-line kapják meg a résztvevők, a tanfolyam 95 százalékban gyakorlati jellegű! A tanfolyamon csak a gyakorlati megvalósításokkal foglalkozunk! További információ a jelentkezési lap leadása után kapható.

Kerekítsük együtt a világot!


KIHELYEZETT TANFOLYAM HATÁRON TÚLIAKNAK:

Határon túl élőknek, közintézményeknek, szervezett csoportoknak külön megbeszélés és egyeztetés alapján kihelyezett tanfolyamot is tartok.

A KultúraKerekítő Közhasznú Alapítvány jóvoltából ezen kedvezményes részvételi díjat tudunk biztosítani.
A  kihelyezett tanfolyamok képes beszámolója a fotók menüpontban találhatóak.

Vajdaságban Ada, Erdélyben Szászrégenben,  Zilahon,  Kolozsváron.


Óvodapedagógusi, kisgyermeknevelői műhelymunka a Kerekítő jegyében

Óvónőknek és kisgyermeknevelőknek 8 órás gyakorlati jellegű műhelymunkát tartok. Nevelési értekezletek, nevelés nélküli munkanapok intézményi és térségi továbbképzések keretében. Két téma alapján, idény szerinti őszi, téli és tavaszi-nyári változatban, kétféle célcsoportnak: külön óvónőknek, és kisgyermeknevelőknek de vegyes csoportnak is megrendelhető. 

Mindennapos mondókázás műhelymunka: gyakorlatias, drámapedagógiai szemléletű bemutató, közös műhelymunka, mely során megmutatom, hogy régről ismert népi mondókáink, hogyan lehetnek részei a mindennapi óvodai, bölcsődei játéktevékenységnek, kezdeményezéseknek kicsit másként is mint eddig. Új játékmegvalósítások, élet közeli ötletbörze. A mondóka- és meseanyag alapvetően a Kerekítő könyvcsalád köteteire épül, de tőlük függtelenül is használhatóak a nálam szerzett tapasztalatok. 

Mindennapos bábozás műhelymunka: gyakorlati tanácsokkal, és sok-sok könnyen megvalósítható játékötlet-mozaikkal. A bábozásban rejlő személyiségfejlesztő és jótékony csoportdinamikai hatásának kiaknázásának praktikái. A bábozással kapcsolatos félelmek oldása, egyszerű, a gyermekcsoportban már másnap kipróbálható ötletekkel. Nem meséket bábozunk el, nem kellenek különösebb kellékek sem! Hogyan varázsolhatjuk el  kicsiket egy egyszerű kesztyűbábbal? Mozgatási alaptechnikák, hogy a báb igazi életre kelljen. A mondóka- és meseanyag alapvetően a Kerekítő könyvcsalád köteteire épül, de tőlük függtelenül is használhatóak a nálam szerzett tapasztalatok.

Várjuk azoknak az intézményeknek és pedagógusoknak a jelentkezését, akik a népi gyökerek nyomán vágynak szakmai felfrissülésre!

A szakmai napon való részvételről igazolást állítunk ki, mely óraszám beszámítható a pedagógus továbbképzési pontrendszerbe.

Ajánlott részvételi létszám minimum 10 legfeljebb 35 fő között. 
További információ és jelentkezés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen kérhető J. Kovács Judit drámapedagógustól.


Álljon itt pár idézet a visszajelzések közül:

"Nagyon tetszett a sok gyakorlati példa, és hogy ezekkel a játékokkal a mozgékony gyerekeket is "meg lehet fogni..."
"Köszönöm, remekül, egészként éreztem magam. Sok mozgásos játékot használok megkésett beszédfejlődésű gyerekekkel való foglalkozásom során és még sokra szükségem is van. Ebben kaptam segítséget. A közös játék és a közös egymásra nézés ránk is ránkfért..."
"Tetszett a sok kreatív ötlet, játékosság. Biztos, hogy kipróbáljuk..."
" Életközeli volt, meg lehetne ismételni..."
"Nagyon tetszettek a játékok, számomra újszerű megvalósítása, megpróbálom a mindennapi munkámba beépíteni. Új mondókákat is tanultunk."
"Nagyon érdekes gyakorlatias nap volt. Röpült az idő... Sok ötletet kaptam, amit fel tudok használni a munkám során."
"Remek játékötletek és  magával ragadó, jó humorú előadóval. Rég nevettem ennyit. Nemcsak szakmailag volt üdítő. Köszönöm."

 

 
 

Eddigi látogatók

1106275

Copyright ? 2009-2017 Kerekítő
Ölbeli játékok és mondókák - Baba-mama foglalkozás.
Minden jog fenntartva.

Vásárlási feltételek | Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi szabályzat