Barion Pixel

Életed első fonottkalácsa?

Alább egy teljesen részletes elkészítési módot találsz, mert a foszlós fonott kalács titka nemcsak a receptekben rejlik!

A recept a „Kerekítő Évkerék" jelesnapi, mondókás, dalos kötetünkből való.

Hozzávalók

  • 1kg liszt,
  • 1 kg liszthez való tasakos instant szárított élesztő,
  • 15 dkg cukor,(ebből 3 dkg lehet vaníliás cukor is)
  • 1/2 liter tej,
  • 2 tojás,
  • 200 gramm vaj,
  • teáskanál só.

Kenéshez: 1 sárgája kis tejszínnel plusz pici cukorral, vagy sűrített tejjel elkeverve  használandó

Elkészítés

1. A kiló lisztet papírostól egy percig mikróban fellangyosítjuk, majd elkeverjük az instant élesztővel. 
A vajat egy kis tálkában nagyon picit mikróban felpuhítom és félreteszem. 

2. A tálnyi liszt közepébe teszem a tojásokat, arra a sót. A tejet langyosra melegítem és ráöntöm a tésztára. A tejes részre szórom a cukrot. Az egészet elkezdem robotgéppel, dagasztókarral dagasztani, majd valamennyi mixelés után,kb a felénél, hozzáadom a vajat is. Addig dagasztom, amíg a tészta hólyagos nem lesz (kb. 16 perc), de azon túl is, egészen addig, amíg le nem válik a tál faláról. Ekkor kicsit kézzel is megforgatom, hogy lássam teljesen levált-e a falról.

3. Kelesztő tálban fedővel, vagy konyharuhával lefedve (liszttel picit körbesimíthatjuk) langyos helyen egy órát kelesztjük.

4. Utána átgyúrjuk, háromfele osztjuk, három kb. fél méter hosszú kígyót formázunk és egy nagy koszorút fonunk belőle. Törekedjünk rá, hogy szoros legyen a fonás! 

5. Mielőtt betesszük a 180 fokra melegített sütőbe, konyharuhával letakarva fél órát állni hagyjuk. 

6. Megkenjük a tetejét, majd körülbelül 40-55 percig sütjük. 

Ahogy sül, tovább kel, ezért a tetejét újra bekenhetjük.

Alufóliával könnyeden lefedem, hogy a teteje ne süljön meg idő előtt, ha már átsült (tűpróba), akkor a végén fólia nélkül sütöm tovább, a végleges színig, akár még ilyenkor is megkenve, ha úgy érezzük. 

Gyerekekkel formázott pici színes marcipántojásokat, virágokat tehetünk a fonatra tálaláskor.

Mini Cart 0

Your cart is empty.