Barion Pixel

Ezt a könnyen elékszíthető receptet „Kerekítő évkerék" című dalos-mondókás- jelesnapi kötetünkben is megtaláltok. A kötet dalait meghallgathatjátok a Kerekítő YouTube csatornáján.

Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt, BL80
0,5 tk cukor
4 dl langyos víz
3 tk só
2,5 dkg friss élesztő
4,5 ek napraforgóolaj

Elkészítése:

  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
  2. A hozzávalókat egy nagy tálban fakanállal gyorsan összedolgozzuk. Dagasztani nem kell. A tészta leginkább a sűrű galuskatésztához fog hasonlítani.
  3. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten 1 órát kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Alulra egy lábasba vizet teszünk.
  5. A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Nagyon lágy, ezért gyorsan átforgatjuk a liszten, hogy ne ragadjon a deszkára. Ezután megformázzuk a cipót.
  6. A tésztát kézzel kilapogatjuk nagyjából 40×20 cm-es fekvő téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk (így három réteg lesz egymáson), majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk, és megismételjük a hajtogatást (így kilenc réteg lesz egymáson). Kapunk egy duci négyzetet, amit megfordítunk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázunk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A cipó tetejét jó éles késsel bevágjuk, 5 percig pihentetjük, ezután egy kevés liszttel meghintjük, nagyon kevés langyos vízzel megspricceljük, és mehet is a sütőbe.
  8. 200 °C-on kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük
Mini Cart 0

Your cart is empty.