Barion Pixel

Az adventi készülődéshez fogadjátok szeretettel Kerekítő manó mézeskalács receptjét:

Hat tepsihez:

1 kg finom liszt
34 dkg porcukor
40 dkg méz
5 dkg margarin
2 egész tojás és 2 sárgája
1/2 csomag mézeskalács fűszer, vagy őrölt fahéj, szegfűszeg
2 evőkanál szódabikarbóna, pici só

  1. Az átszitált lisztet a porcukorral, fűszerekkel és a szódabikarbónával jól elkeverjük.
  2. A mézet mikróban melegítjük, beletesszük a vajat és addig keverjük, melengetjük, amíg a vaj elolvad benne. Megvárjuk míg langyosra hűl.
  3. A liszthez hozzáadjuk a tojásokat, majd a langyos mézes vajat.
  4. Türelmesen gyúrjuk át kézzel, míg össze nem áll. Ha túl keménynek érzed, vagy sehogy se akarna összeállni hosszas gyúrás után, akkor még egy kicsit tarts ki! Kb. 25 perc után egyszercsak, láss csodát!
  5. A tésztát folpackba csomagolva fél napig (vagy egy éjjelen át) pihentetjük szobahőmérsékleten. Nem tesszük hűtőbe!
  6. Liszten vékonyra nyújtjuk (3,4 mn), közben figyeljük, hogy ne ragadjon le. A formákat kiszúrjuk, formázzuk. Szórócukorral, magvakkal, dióval díszíthetjük, vagy utólag fehér mázzal.

Sütés:
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük. Ha vékonyak a formák hamar kisülnek, de öt percig ne nyissuk ki a sütőt! Amikor szép méz barna színű lesz, akkor vegyük ki. Ha túlsütjük nehezebben puhul, így inkább korábban vegyük ki, mint később. Nagyon hamar megsül, ezért figyelnünk kell.

Puhítás:

A kisült mézesek kihűlés után keménynek tűnhetnek, ekkor jön a bedobozolás. Félbevágott almát, mandarint, vagy narancsot tegyünk mellé, tetejére és zárjuk rá a tetőt. Pár naponta ellenőrizzük, hogy a gyümölcsöt nem szükséges-e cserélni. Már másnap puha lesz, és az is marad. Ha kitesszük őket vendégváráskor és megkeményedne estére, újra tegyük be a puhítódobozba.

HA A KEKSZFORMÁZÓ KÉSZLETTEL (keresd a webshopban) szeretnél mézeskekszet sütni, ahhoz is jó ez a recept, de szerintem a klasszikus vaníliás kekszrecept a legjobb, keverhetsz bele mézeskalácsfűszert. Így mézeskekszek lesznek.

Díszítés:
Nyomjunk a közepébe diót dísznek vagy szórjuk meg színes szórócukorral, közepükbe egy-egy ezüstcukorgyöngyöt is tehetünk, vagy magvakkal díszítünk illetve fehér cukormázas írókázással próbálkozhatunk.

Fehér díszítőmáz:

Egy fehérje kemény habbá verése robotgéppel, 20 dkg porcukor, pár csepp citromlé (ettől lesz szép fényes), és pici só (ettől marad szép fehér).

Uzsonnászacskó sarkán vágjunk egy egészen pici lyukat, és már díszíthetjük is a teljesen kihűlt mézeseket.

Pár óra alatt megkeményedik, s mehet vissza a puhítódobozba.

Hetekig eláll.

Mini Cart 0

Your cart is empty.