Barion Pixel
  • hertelszilvia@gmail.com
  • 30-424-7319

Hertel Szilvia

Bemutatkozás

Hertel Szilvia vagyok, 1978-ban születtem. Tősgyökeres sződi. A mozgás, a néptánc, a zene szeretetét és nem utolsósorban, hogy gyermekszerető felnőtté válhattam szüleimtől kaptam ajándékba.
2001-ben diplomáztam Zsámbékon az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanító szakán, testnevelés műveltségi területen. Néhány év tanítás után elvégeztem a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncpedagógus szakát.
Eddigi életem folyamán többször visszakanyarodtam a gyökereinkhez, mindnyájan arról mesélünk, abból építkezünk, amit kisgyermekként átéltünk, kaptunk. Nagymamám varrta az első népviseleti ruhámat amibe kislányként oly szívesen táncoltam, valamint gyakran játszhattam az általa megvarrt és sződi népviseletbe öltöztetett babákkal is.
Sok mindent kipróbáltam: sportoltam, zenéltem, kézműveskedtem, tanító néniskedtem, a szívem csücske mégiscsak a hagyomány ápolása, őrzése, továbbadása lett, amit néptáncpedagógusként minden generációnak továbbíthatok. 2002 óta tanítok néptáncot, népi játékot óvodás kortól a felnőtt korosztályig.
A tanulmányaim során is számos játékkal, mondókával ismerkedtem meg, és persze gyűjtöttem is őket, mégis akkor kerültek igazán közel hozzám mikor 2008-ban megszülettek gyermekeim (Csenge, Csanád) és velük együtt élhettem át az önfeledt játék örömét. Amióta édesanya vagyok folyamatosan bővítem magyar népi játéktáramat, gyűjtöm a „gyerekeknek valókat”. Ezek az ölbeli játékok életünk fontos részévé váltak és tapasztaltam, hogy milyen nagy segítséget jelentenek a kicsik számára a nehezebb időszakokban is. Azóta is sok hüppögős, fájós, hisztis, sokat várakozós helyzetből is kiénekeltük, kijátszottuk magunkat. Hiszen az ölbeli játékok „egyszerre szórakoztatják, szoktatják, oktatják, nevelik a gyermeket”. „ A gyermek életében a játék alapoz meg minden további, fontos tevékenységet. ” (Sándor Ildikó)
„A néptánc a művészeti nevelés olyan lehetősége, amely a lehető legtermészetesebb módon, sokoldalúan és igen hasznosan járul hozzá az egyén testi-lelki-szellemi fejlődéséhez, kultúrájának gazdagodásához.” ( Dr. Zórándi Mária)
Feladatomnak tartom, hogy a néptánc komplexitását felhasználva minél kisebb korban eljusson a családokhoz kultúránk gazdagsága. Örülök, hogy 2010-ben rátaláltam a Kerekítőre és csatlakozhattam a csapathoz.

Kapcsolódó foglalkozások

Mini Cart 0

Your cart is empty.