Barion Pixel

Tószegi Veronika

Bemutatkozás

Tószegi Veronika vagyok 1980-ban születtem. Férjemmel és két kislányommal Fóton élek.
Szerencsés embernek mondhatom magam, mivel a zene életem szinte minden területét átszövi.
Mind hivatásomban, mind magánéletemben jelen van.
Zeneszerető, zeneértő, zenét művelő családban nőttem fel. Már születésem előtt, édesanyám pocakjában is naponta értek zenei impulzusok. Édesanyám rengeteget gyakorolt, én pedig a pocakjából hallgattam a hegedűmuzsikát. Így a zene egész fejlődésemet meghatározta.
Már dédnagyapám, nagypapám is „meg volt fertőzve” a zene szellemével. Dédapám faluorvos hivatása mellett szívügyének érezte a fóti faluszínpad életben tartását, és legjobb tudása szerint rész is vállalt belőle. Nagypapám autodidakta módon tanult zongorázni, orgonálni. Gépészmérnök tudását nyugdíjas éveiben pedig elektromos templomi orgonák elkészítésére használta. Gyakran játszik még mostanában is 80 éven is túl, dédnagyapa hatalmas hangverseny zongoráján jazz muzsikát.
A komolyzene mellett születésem után szinte minden nap részese voltam az ölbéli játékoknak. Amiért mindig is hálás leszek, és soha nem fogom tudni eléggé megköszönni édesapai nagyszüleimnek. Édesanyám még a főiskolára járt, ezért sokat voltam mamával, papával.
Mamám mondókatára kifogyhatatlan volt. Minden élethelyzetre ismert mondókát vagy népdalt, és akár tízszer is elismételte, ha az unoka éppen ezt kívánta. Ha éppen nem ért rá, akkor gyakran fél órákat is höcögtem, zötyögtem, göcögtem nagypapám térdein. Nagyon jó érzés visszaemlékezni erre az időszakra.
Aztán hirtelen elszaladt majdnem három évtized.
Én nem lettem hivatásos zenész, de zenekedvelő lelkem az óvodapedagógia felé irányított. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában letett érettségi után, óvodapedagógus szakon szereztem diplomát 2003-ban, majd ismereteim bővítését folytattam vezető óvodapedagógus (2006) majd később fejlesztő-differenciáló óvodapedagógus szakon (2008). A főiskolai évek alatt már éreztem, hogy, a zene a mozgás és a gyermekek fogják meghatározni pályámat. Ezért igyekeztem minél több nézőpontból megismerkedem a zene gyermekekre gyakorolt hatásával, a zene és a mozgás összekapcsolódásainak formáival. A zene fejlesztő és gyógyító hatásával. Fejlesztő óvodapedagógus szakon már ilyen témában írtam a szakdolgozatom Szarka Júlia tanárnő útmutatásával.
A fejlesztőpedagógus szakdolgozatom anyaggyűjtése során került kezembe egy régi hangfelvétel. Édesapám felvette egyik „koncertünket”. Ekkor tudatosult bennem. Ezt az érzést kell megpróbálnom megteremteni a mindennapokban, minden területen melyek fontosak számomra. Hogy valóban kis nyugodt szigetet tudjak biztosítani a gyermekek és a velem együttjátszó családok számára is, melyben a zene és a mozgás mindennél erősebb fejlesztő hatása és gyógyító ereje kiteljesedhet.
Sajnos ezt egyre nehezebb gyermekeinknek megadni, és nekünk felnőtteknek is megtalálni a mai elgépiesedett, túl vizualizált, túlaudizált, elkényelmesedő, egyre diszharmonikusabb világunkban.
2009-ben kiteljesedett az életem, megszületett kislányom. Már várandóságom idején „kikerekedésem” alatt kerestem a lehetőséget, hogy Boglárka Berta világra érkezése után hogyan tudunk majd a legkerekebb módon együtt játszani, énekelni, nevetni, megtapasztalni a világot. Ezért kezdtem tudatosan olyan kezdeményezést keresni ahol ezeket az élményeket megkaphatom, és tovább is adhatom. Ezért csatlakoztam a Kerekítő lelkes csapatához. Kamilla Gréta babával egész várandósságom alatt Kerekítettünk már. Leírhatatlan élmény, egy pocakban fejlődő kis csodával kerekíteni a világot.
Én is vallom: Kerek a világ. Mindenki maga kerekíti olyanra, amilyenre szeretné, de érzem, és tudom is, hogy szívvel, lélekkel mókával, zenével, kacagással, őszinte, nyílt tudatos odafordulással egy igazán szép, kerek kis világot adhatunk gyermekeinknek útravalóul a gyakran igenis nehéz felnőtt léthez.

Kerek a világ ha ölelek,
Kerek a világ ha ölelnek.
Kerek a világ ha szeretek,
Kerek a világ ha szeretnek.
Kerek a világ ha dalolok,
Kerek a világ ha dúdolok.
Kerek a világ ha játszhatok,

Kerek a világ ha adhatok, és kerek lesz a világ ha szép kerekre álmodom.

Ezzel a pár gondolattal várok szeretettel mindenkit.

Kapcsolódó foglalkozások

Mini Cart 0

Your cart is empty.