Kedves Kollégák!

Az alábbi videótárt mankónak gondoltam, van benne jó példa és tán jó példa a rossz példára is, hiszen ezek vágatlan, életszerű anyagok. A módszertan azóta sokat alakult, így érdemes elsőként a Facebook képzési okosító 14 oktatóvideójából kiindulni! 

A jót vigyétek magatokkal a látottakból, hallottakból!

PÁR FONTOS ALAPELV!

 • Ismétlés az ölbeli játékok kapcsán! Legyen elegendő ismétlés, lovagoltatóknál, sétáltatóknál ötször ismételjünk! Hintáztatónál, cirókázósnál, érintgetősnél, csikizősnél  is négyszer biztos.  
 • Kevesebb, de többször ismételt ölbeli játék legyen egy foglalkozáson.
 • Ismétlés a havi játéktervek tükrében! Bár minden alkalomra viszünk új ritmusvisszhangot, hangutánzót, és mondókát, arra figyeljünk, hogy bizonyos ölbeli játékok a hetek és hónapok körforgásában térjenek vissza, és van olyan miatt több héten keresztül is mindig beillesztek, pl. a nyúlacska itatós mondókát húsvét hónapjában három, négy héten át is eljátszuk a többi más, és hetente váltakozók mellett…Olyankor is több hétig játszunk valamit, ha nagyon kedvelték és együtt mondtuk, nevettünk, vagy ami pont, hogy nagyon újnak hatott és nem sajátították el! Hétről- hétre a tartalomnak csak a 30 %-a változzon! Mindig másik harminc, folyamatában sok visszatérő és számos állandó elem is legyen!
 • Hangmagasság! Próbáljatok az A hangamagasság körül énekelni (feltéve, hogy szép és tiszta marad!). A túl magas hangon való éneklés sem ideális, mert ez esetben az anyukák nem tudnak veled tartani, nem születik meg a közös éneklés élménye, és az újakat sem tudják elsajátítani.
 • Közismert és kevésbé ismert és jelesnapi dalok megfelelő aránya! A foglalkozáson belül 80 %-ot tegyen ki a közismert, és egyszerűen tanulható dalok és csak 20 %-ban legyenek jelesnapi vagy meghallgatásra szánt énekek. Legyen pár állandó dal: “Kőketánc", “Csipkefa bimbója" (csak néha és tavasszal cserélem le más névbeénkelősre, végén “Megyen már a hajnalcsillag". Nálam a két sétáltató közül is a második mindig ugyanaz: “Kiugrott a gombóc", énekelve forogra, pörögve megyünk körbe és a végén magasba emeljük a kicsiket. Nagy kedvenc. 
 • A KEREKÍTŐ YOUTUBE CSATORNÁN az Évkerék dalaiból válogassatok!

VIZSGAVIDEÓK ÉS MŰKÖDŐ FOGLALKOZÁSVEZETŐK VIDEÓ KÜLDÉSE:

 • Küldési mód:
  A ti videófelvételeteket kizárólag a következő módon: egy publikus  de halandzsanevű értelmes szót nem tartalmazó, így a Kerekítő szót mellőző címre (pl: ksiz65271g7), youtube linkre töltve, melyet utólag majd TÖRÖLNI kérek. 
 • Vizsgavideó: várom a ti felvételeiteket, melyeket nem adunk közre, csak én  elemzek módszertani szempontból valamint Töreky Zsuzsi értékel ének szempontból, tanácsot adunk az erősségek és gyengeségek tekintetében. A Tippentős anyagokat Cseke Marosi Eszter elemzi, Zsuzsi látja és én.
  Amire figyelj a vizsgavideó készítésekor! Ezt ne Kerekítő néven hirdesd! A felvételen legalább hat család legyen, hogy csoport jelleget öltsön. Intézményi helységben tartsd, kérd be magad alkalmi jeleggel egy közösségi térbe, könyvtárba, óvodai tornaterembe, játszóház üres szobájába. Fél óránál ne legyen rövidebb, legyen rajtad karóra. Szemből vegyen téged a kamera! Türkizkék felsőben, hosszú-ujjú, vagy háromnegyedes-ujjú blúzban és topánban- de legalábbis ne zokniban tartsd. Próbálj olyan öltözéket válaszatni, amiben mozgás esetén sem lóg ki semmi (pl hasznos a derékpánt, vagy a hosszabb felső). Papírt, vázlatot a foglalkozás alatt nem használhatsz.
 • Működő foglalkozásvezetők videója: Időről-időre, pár évente szoktam kérni videófelvételt, melyet álvánnyal is lehet rögzíteni. Ezeket csak én nézem. Jelzem, ha küldj!
 •  

ALÁBBI VIDEÓK KAPCSÁN FIGYELEM!

Az alábbi videók közt nem mindenhol érvényesül a kért módszertani alapvázunk, mert némelyik régen készült, vagy épp a pillanatnyi helyzet megkívánta az attól való eltérést. Keresd a módszertanban az alapvázunkat és te az alapján tervezd a foglalkozást! A Mondókás mókát 2015 óta Kerekítő manós és ejtőernyős labdás résszel is lehet bővíteni ez esetben 35-40 perces foglalkozássá válik, de a megszokott 30 perces Mondókás móka is tökéletes program a kisgyermekes szülőknek. Azokon a helyeken, ahol nem tudsz Bábos tornát tartani, de az intézményben már van más zenei foglalkozás ott érdemes ezt a  bővített változatot vinni.

Mondókás Móka bábbal, ejtőernyővel bővítve Kovács Judit
Benedek Krisztina Müpa 2016 november
Renner Andrea 2016.
Mondókás Móka bábbal, ejtőernyővel Kovács Judit

Kerekítő Ovimóka óvodásoknak Kovács Judit 2016. tavasz

Érdekességként megnézhető egy óvodáscsoportban készült felvétel. Délután volt, körülbelül 15 gyerek vett részt. Pár ötlet alkalmi rendezvényen is használható belőle. Olyankor egyfelől vagy csak ovisok vannak, de sokszor vegyes a közönség, vannak kicsik és ovisok is. Az ovis résztvevők által még interaktívabbá válhat a mondókás móka, a bábos részbe is jobban bevonhatóak, hiszen már tudnak beszélni, vannak ötleteik is, melyek nyomán spontán szelektálva haladunk, sokszor az ő humorukra, vagy az ő reakcióikat humorba forgatva.

Általánosságban a ritmusvisszhang, a hangutánzó, az énekek, hangszerjáték őket is leköti, és több mondókaölbeli játék kicsit másként de velük is eljátszható, sokszor a mellettük lévőn, vagy magukon mutatják, attól függ épp miről van szó (pl velük is lehet Kőketáncozni, patkolni, a lovagoltatókat sétáltatóként eljátszva körbeügteni lassan, gyorsan, titkosan stb., hálásak a sütő főző mondókáink is). A közös éneklés feszültségoldó, és csoportösszetartó erejű így érdemes az elejébe beiktatni. Figyeljünk oda, hogy legyen mozgásos és játékba épített tombolási lehetőség szelep is, amikor úgy érezzük. Legyünk rugalmasak és nyitottak! A fáradtsági és felpörgési szintet is kísérjük nyomon, és ennek megfelelően alakítsunka  tervezett játékmeneten, akár rövidíthetünk, kihagyhatunk, hozzátoldhatunk a helyzethez megfelelően.

Minimális eszköztárral próbálok egy a gyerekek képzelőerejére és játékára építkező színes foglalkozást tartani, ahol nagy kihívás a figyelem és a csoport egybentartása, dinamikai váltások, a személyesség jelenléte, és váratlan helyzetek érdekessé tétele.

Ami másként történhetett volna az alábbi foglalkozáson, mely 30 perces volt:

A sólymos játéknál, én jelölhettem volna ki a fészkek helyét és akár a fecskecsaládot is, hogy ki hova csoportosuljon. Sólyomként mondhtattam volna “Hű, de éhes vagyok, fecskehúsra vágyom. Jól elbújtak ezek a fecskék, egyet sem látok.." Elég kevesen estek ki, így nehezíthettem volna azzal, hogy nemcsak elcsendesedni de meg is kell merevedni olyankor, szoborrá válni (sőt még viccesen meg is nevetetthettem volna, és úgy ragadom el, ha elneveti magt valaki…). A végén mondhattam volna, hogy nahát, csak három fecske lesz a vacsorám, ilyen ügyes fecskecsaládokkal már rég találkoztam. Azt viszont jól tettem, hogy nem ezzel ment el a fél óra, hanem bizonyos idő után vége lett azzal , hogy csak pár gyereket kaptam el, ez nem baj.

A végefelé a kalácssütéskor ügytelenül rendeztem őket körbe, hogy elérjék egymás hátát. Egyszerűbb lett volna ha állva megfogják egymás kezét, kört alkotva és leülnek majd oldalt fordulva mindenki eléri az előtte ülő hátát, meg tudjuk gyúrni a tésztát…

Bábos torna Kovács Judit 2013

Akit a Bábos Torna tartása érdekel, itt belenézhet, de külön videótára is van, melyeket a védjegyesek meg tudnak nézni, azok is akik jelenleg csak mondókás mókát tartanak és még nem végezték el a bábos képzést. Sok helyen a Mondókás móka után Bábos tornát is tartunk. Érdemes kétféle foglalkozást felkínálni a  környék anyukáinak, sok előnye van annak, ha egy délelőtt két foglalkozásból választhatnak az anyukák és a felcseperedő gyerekek, arról nem beszélve, hogy egy felkészüléssel, egy úttal, benzinnel több családot tudsz fogadni, sokszor szinte ugyanannyi terembérletért mert így 70 percre béreled és próbálsz alkalomra megállapodni, vagy rábeszéled őket, hogy a megkezdett óra ne számítson. Itt több a mozgásos rész, és állandó átmozgatósor is van.

Hertel Szilvi Kerekítő Tippentő 2013 március

Tavaszváró Tippentő 40 percben. Nézd meg, mennyi minden történik a Tippentőn, nem véletlen, hogy 40 perccel hirdetjük, ez is igen tömény, rengeteg mondóka, dal, sétáltató és tánc fér bele. Így ha lehet, inkább egy kerek 40 perc mint egy túlpörgött vagy elhúzott 45 perc legyen ez a foglalkozástípus, sőt, ha a csoportdinamika úgy kívánja  35 perc utánis le lehet kerekíteni. Szilvinek mindig jár keze lába, az énekes részen több ponton is elég volna az egy szál ének, a mérő érzékeltetése taps és egyebek nélkül, hiszen az énekes részt sokszor pihenésnek szánjuk. A foglalkozás erénye, a vidám-kötetlen magával ragadó hangulaton túl, hogy kellő mennyiségű ismétlés van, és a figyelmet jól fenntartja, amihez nagyban hozzájárul az, hogy legtöbbször se nem túl sokat se nem túl keveset beszél két játék között. A végén az altatórészhez szánt Árgyélus kismadár-triangulummal volt tervezve, de eltűnt ezért nádidudán szólaltatja meg, ami több okból sem szerencsés.

Belekeveredett egy nem népi, ne használd! 

Szita, szita, péntek,
vége van a télnek.
Kikeletet köszönteni
jönnek a népek.

Kővári Réka Szombathely Mondókás Móka 2013. január 21.

Ez Réka élete első foglalkozása volt, ezért is tettem be érdekesséhként. Nagyon jól megszületik a közös mondókázás éneklés, hiába van csak öt család, kezdőként példaértékűen viszi magával őket, a videó erejéig lettek összegyűjtve, nem összeszokott csoportról van szó. 

 1. furulya
 2. kőketánc
 3. dallamvisszhang köszönés (ennyi főnél mindenképp lehetett volna személy szerint énekesen köszönni beénekelve a neveket
 4. csipkefa beéneklés, ha többen vannak akkor csak annyit ismételje a nevekkel, hogy arra ment Julcsika, Bogika, vagy arra ment Bogika, arra ment Julcsika… Most 5 fővel így is jó volt.
 5. farsangi dal szép-vidám-lelkes
 6. patkolás Kipp kopp pajtás helyébe nevek!Jó!
 7. már amikor felálltok mondd rögtön hogy szembeültessék, mielőtt még feltelepednek a székre
 8. Így lovagolnak a hölgyek. Jól egyértelműen mutatod, élvezetesen mutatod, mondod a csattanót
 9. Sima út
 10. Có fel a lóra: a csattanója elmarad mozgásban a végén megugrik a ló a lábakkal felemeljük megugratjuk kicsit őket!
 11. Csík csík jön (itt fölös mondani, hogy még egy székes játék, ez furán is hangzik akkor már inkább: most egy lecsúszdáztatós játék jön)
 12. vonatos sétáltató, a módszertant itt nem követed, jobb lenne visszatérni a szőnyegre énekelni, akár újra a farsangit, rvh és utána séta. A szék és a séta két külön aktivitási rész legyen a fél órában, úgy harmonikusabb lesz a nyugis és az aktív részek eloszlása.
 13. Jákobnak volt végén kilépős. Itt arra figyelj, hogy a kilépés a „csattanó”, a végszó, végkifejlet, tehát ne rögtön indulj tovább, hanem örülsz hogy kilépték, megélitek a pillanatot, körbenézel megérkeztek e ők is a mondóka végére és utána indulsz újra lehetőleg újra jó lassan. 0-3 éves gyerekek, ne siess elején mindenképp lassan lépj vagy akár végig és a végén hiába az anyukák lépik ki, nálam is sok nagyobb utánozza egy idő után de ez csak akkor lehetséges, ha nem sietünk tovább, hanem lélegzetvételnyit mindenképp vársz.
 14. giling galang
 15. keze-lába
 16. farsangi dal ismétlés előbb tettem volna ezt a harangozás után pihenésként és aztán a keze lába!
 17. bíbici rvh. attól függetlenül, hogy értik az rvh lényegét és hogy mikro jönnek ők, azért a karjaiddal mindig mutasd, amikor ők jönnek!
 18. hopp cine –t és szőnyeges lovagoltó előtt is mondani kell, hogy szembe! Úgy a hanyattdöntés is jobb, meg látják hogy tetszik e nekik a sok hopp. Jó hogy dicséred őket a végén
 19. én kis kertet
 20. altatódünnyögő majd: Bel bel lehetne kicsit halkabb-lassabb altatósabb, Aludj baba névbeéneklés, tipp: ennél a dalnál, amikor többen vannak egyszerre két nevet szoktam beénekelni: Aludj Csabi aludjál, Bogika is alszik. Minden gyermek alszik jópofa a végén.

Szép énekhang és kedves beszédhang. Érthető, se nem túl kevés se nem túl sok összekötőszöveg, kellő hangerő. Vidáman, oldottan vezeted a foglalkozást. Könnyen magától értetődően viszed magaddal a szülőket, bátran énekelnek pedig nincsenek sokan, és a videótól sem riadtak meg, ez a te hatásod is. Magabiztos vagy, nem félsz a kellő ismétléstől, és eleget dicséred őket. A fent említett módszertani dolgokra figyelj (különösen a séta leválasztására), de ettől függetlenül látszik, hogy megértetted és használod a módszertant. 
Így tovább!

Bánkiné Révész Adrienn Mondókás Móka 2012. június 2.

 1. Sajnos a hegedű hiába lett behangolva, ahogy ablakot nyitottunk be vagy kipárásodott. Közvetlen előtte nem ellenőrizte Adri mert ez nem jellemző, hogy ilyen hirtelen és fél óra alatt lehangolódik. Mivel kulcsos hangolású, úgy döntött nem áll neki hirtelen korrigálni a foglalkozás alatt, a résztvevők miatt. Ha heti foglalkozáson lett volna, ott minden további nélkül megállt volna hangolni. Ha én lettem volna most helyében, talán én se látok neki felhangolni, de utána már biztos nem vettem volna elő még egyszer, ha tudom, hogy hamis! Nem baj, hogy így alakult, ez is tanulságos, hogy ilyenkor mit tegyünk? 
 2. Az elején néha halk, annyira kedvesen és óvatosan varázsol, ami most 10 családdal teljesen jó volt, de ha kétszer ennyien lettek volna a hangerőre figyeljetek, lehet hangosabban is bájosnak maradni, mintahogy Adri a felétől már hangosabb, pedig ugyanolyan kedves.
 3. A hangutánzónál már vártam, hogy a végefelé, amikor már többször mondta  farkast, hogy bevonja  a szülőket, de egyszemélyes produkció maradt, ami nem baj, de még jobb, ha bevonjuk őket.
 4. Volt éneklésileg egy sutább rész egy dallamos improvizációval, valahogy elütött a népi dallamvilágtól, nem volt túl szerencsés. Volt egy sírós mondókaváltozat, én azt kihagynám, valahogy szerencsésebb az, ha titkosan, katonásan… Egy gyermek akár meg is ijedhet, ahogy Adri sírós arcot vágott!
 5. Be lehetne mutatni a hegedűn különböző állathangokat, a dal eljátszása előtt.
 6. Nagyon jó volt a  sok ismétlés, semmi kapkodás, így megszülethetett a közös mondókázás, hamar az apukák is vele mondták. Itt látszik, hogy egyre jobban élvezik a  gyerekek és a szülők is a sok ismétlés során.
 7. Nagyon jó, hogy épített az alapvázunkra, így harmonikus a nyugodt és pörgős részek aránya, és nem maradt ki semmi fontos.
 8. Példaszerű hozzáfűzések (néha hosszas, ha többen lettek volna kevesebb szöveg is elég) de nagyon jó és finom játékutasítás: pl: Szembe ültessétek őket, hogy lássátok egymás mosolyát! Nem tudományoskodó, nem parancs, kedves mégis minden benne van.

Köszönjük!

Benedek Krisztina Tippentő 2012. március 10.

 1. Kőketánc, jól buzdítja a szülőket, mondja, hogy közösen, (azt viszont sose mondom, hogy biztos ismeritek, mert esetleg megsértődik, aki mégse vagy rosszul érezheti magát, elvárást sugall.) Kriszta a vállakon, térden is szokott körözni, ezek nem a fő végtagok és nem is érzékszervek (nem az arc részletei), így általános tanácsként maradjatok a megszokott tenyerek, talpak, has, vagy hát, fejebújá-nál, a váll és térd az inkább óvodáskorban kerül elő, nem véletlen, hogy a piciknek szóló ölbeli játékok során sose kerülnek elő.
 2. Hangutánzó: Kriszta a meseszál kedvéért ide előre tette, szokatlan, talán egy közös dalt választottam volna inkább, de mivel jól bevonta a szülőket működött a dolog és érdekesnek bizonyult.
 3. Aki nem lép egyszerre változata, láb összekoccantósan, ölben játszva (újabb játékváltozat hisz sétáltatóként ismertük eddig, lehet ritmusvisszhangként tapsoltatni és így is játszani-hálás mert ismerik, de mégis felcsillan a szeműk, mert új játékot tanulnak hozzá!)
 4. Cicuska macuska (akár elhagyható hisz jön a tök meg a husika is)
 5. Gyékén-gyákán hátradobós csettegővel-csúzlicsörgővel hangulatos
 6. Viri vári (változat) husikavágós, jópofa, a kőketánc érintgetőse után ez már a harmadik matatós mondóka, elég lett volna kevesebb is többször ismételve. Most már mindenképp jó, hogy váltás jött, hanyattfekvős mondóka, vagy székes dolog lett volna még jó megtörésnek:
 7. Húzd le koldus a napot! Itt több instrukció is elkelt volna, vagy rámutatni azokra, akik jól pakolták fel a gyermeket és mutatni, hogy úgy, mert így több időt vett el, mire rájöttek és nem mindenki jött rá elsőre, hogyan is kéne. A heti foglalkozásokon a legjobb, ha mutatjátok is. Ez elég intim póz, így heti alkalmakra de nem első, bemutató, vagy alkalmi foglalkozásra ajánlom másoknak, zavarba jöhetnek.
 8. Édesanyám ki a huszár ének-itt is lehetne mondani, hogy aki ismeri, énekelje veled.
 9. Sétáló indul 15. perc! Jó időzítés!: Gingalló lópatkó, dobbal, visszhanggal ismételve hangulatos csatasor-párok szembe majd tánc
 10. Gólya a fiát viszi viszi-gyógyító rigmusssal egybekötve
 11. 25. perc nem pihenős jön, bár elég fáradtak lehetnek, de azért bírják: tánc előkészítése körben szervusz pajtás-fülsimogatós aranyos, majd szia szomszéd, majd zenére
 12. Budavári harang a csatában elesettekért, két triangulummal, élethű hangzás, kissé harsány, kockázatos, de nem ijednek meg. Körbe jár vele, ez jó, az hogy körbejár vele felkelti a figyelmet, jobb mintha csak egy helyben harangozna
 13. Harangos hangutánzó, Pest Buda, majd csere. Lehetne fokozatosan halkítani úgy még szebb a vége. Vigyázat a látszat ellenére ez nehéz mert a kis és nagyharangokank harmóniában kell lenniük egy gránit gyémántra pontosan két imminnen amonnannak kéne kijönnie! Itt is van egy kis csúszás! Következtetés: ha pl Tv jön semmiképp se ezt a hangutánzót tegyétek be, mert nem könnyű vezényelni!
 14. altatódal – kedves, harangozós, könnyen tanítható

Általános megfigyelések: A sámli nagyon jó ötlet azoknak, akiknek fáj a térdük a szőnyegen üléshez, vagy akik nehezebben mozognak! Itt előny volt, hogy kiemelkedett a szülők közül, a fotókon is így egyből látszik ki a foglalkozásvezető. Sámli nélkül is fontos, hogy mi mindig térdelünk, kihúzva magunkat, hogy jól rálássunk acsoportra és, hogy kiemelkedjünk, mint vezető, így több figyelmet is kapunk. Furulyakor térdállásba szoktam emelkedni! (így nem veszik ki a gyerekek a furulyát a számból). Kriszta jól érthetően világosan, kellő instrukciót adva gördülékenyen vezeti a foglalkozást. Sok hangszert használ, nagy gyakorlattal, néha kutakodik a hangszerek közt, vagy emiatt háttal matat, de nem vészes, mindenesetre észrevétlenebbül is elő lehetne varázsolni őket, másoknak pedig azt javaslom, hogy lehet hangszerrel színesíteni a foglalkozást, de ennél kevesebb hangszer is elég, ez olyan Krisztás kerek egész volt, de elképzelek egy kezdőt, aki kapkod és matat a hangszerekért és sutábban használja őket, ez esetben többet árthat, mint használ, így mindenki csak is a saját egyéniségéhez és tudásához mérten kísérletezzen a hangszerekkel. Először mindent otthon próbáljatok ki, és csak ha már 99 százalékos, akkor vigyétek a csoportba! Kriszta foglalkozása 40 perc volt, és igen tömény. Változatossága miatt nem fulladt teljes lefáradásba, de a heti Tippentő lehet szellősebb, akár több megülős énekes résszel, ne felejtsük, hogy a megülős énekes rész előnye, hogy olyankor a szülők békibe hagyják agyermeket, akin addig eljátszottak 10 mondókát egymás után, tehát nem árt néha az énekes üresjárat, vagy az ülve játszott rvh, hisz olyankor csak a szülőknek van feladatuk a gyermek nyugodtan bámészkodhat. A túl kevés inger ugyanolyan rossz mint a túl sok kisgyermekek esetén. Persze ez egyéniség függvénye is.

A Tippentő az egy félórás mondókás móka középen vagy végén megtűzdelve egy táncos betéttel, a táncos betét a tánctanításon túl része lehet egy kis szabad tánc is, vagy szobros játék, és jó alkalom a csujogatásra is.

Hegedűsné Tóth Zsuzsanna 2011.október 15. Kerekítő Mondókás Móka hegedűs sétáltató és hangszerbemutató

Benedek Krisztina 2011. június 2-án elhozta kedvenc mondókáit, itt meghallgathatjátok:

Mondókás móka – Töreky Zsuzsi – Győr

Nyugodt, kedves, jó hangulatú foglalkozást láthatunk. Nagyon jó az anyukák sűrű és változatos dicsérete, a csoport motiválása, a napi és több éves rutin mellett erre továbbra is figyeljünk. Egyszerű, érthető játékutasítások és szépen csengő énekhang.

Pár apróság, amit másként is lehet, vagy másként csinálnék:

Az elején buborékot lehet fújni, amíg a késők is megérkeznek, énekelve hívjuk a buborékokat. A visszahúzódó vagy megszeppent gyerekek ettől látványosan oldódnak már rögtön az elején.

A furulya előkerülésekor legyen egy varázslatos madártrilla  a dal előtt. “Ágyazzunk meg" a hangszerjátéknak!

A lógalába-nál a gitáros éneklés miatt nem igazán tudták követni (nézegették a szomszédot), hogy a térd alatt tartva két láb váltott mozgatásáról, lógáztatásáról van szó, végén leejtéssel. Talán a  csattanó megvolt, de bizonytalanul követték a lógáztatást, vagy nem is. Én az elsőnél, másodiknál biztos mutatnám, esetleg utána térnék át gitáros verzióra, illetve  a gitárt csak a dalos részhez tartogatnám.

Nem vinném körbe, hogy megkopogtassák, szerintem az nem ad hozzá annyit, mint amennyi időt elvesz, pláne ha többen vannak. Inkább a húrokkal játszanék többet az elején, úgy mutatnám be, milyen állatok lakoznak benne, milyen, amikor kisüt  a nap (pl mikor a tojásból kibújik a kicsibe, kopogtat egyet rajta a csőrével-kopogás a gitáron, és köszönti a napocska, majd elered az eső, gyorsan csepeg, eláll…az ilyen kis játékvariációk akár hétről hétre is megérkezhetnek, szerintem a gitár részeit elég óvodás korban mutatni).

A sétából való leülés, visszarendeződés kis időt jelent, ekkor lehet közben már énekelni, éneklés közben visszaülni.

Figyelemfenntartó és színes volt a farkasos hangutánzó. Mivel egyszerű, rövid részekből áll, ki lehet inteni nekik, hogy együtt ismételjük a kutyák és farkasok szavát, úgy nekik is még érdekesebb. Amibe csak lehet, vonjuk be őket is.

A végefelé betennék egy hanyattreptetőt. Az egészen kisbabák és a nagyok is élvezik a hasonreptetést! Az ejtőernyős részt célszerű a sétáltatók előtt játszani, altató résszel zárni a foglalkozást.

( “Jer- jer kikelet" nem népi, válasszunk mást a mondókatárból)

Köszönjük, további jó kerekítést kívánunk!