Sütnivalók Ünnepekre

Kerekítő manó mézeskalács receptje

Az adventi készülődéshez fogadjátok szeretettel Kerekítő manó mézeskalács receptjét:

Hat tepsihez:

1 kg finom liszt
34dkg porcukor
40 dkg méz
5 dkg margarin
2 egész tojás és 2 sárgája
1/2 csomag mézeskalács fűszer, vagy őrölt fahéj, szegfűszeg
2 evőkanál szódabikarbóna, pici só

  1. Az átszitált lisztet a porcukorral, fűszerekkel és a szódabikarbónával jól elkeverjük.
  2. A mézet mikróban melegítjük, beletesszük a vajat és addig keverjük, melengetjük, amíg a vaj elolvad benne. Megvárjuk míg langyosra hűl.
  3. A liszthez hozzáadjuk a tojásokat, majd a langyos mézes vajat.
  4. Türelmesen gyúrjuk át kézzel, míg össze nem áll. Ha túl keménynek érzed, vagy sehogy se akarna összeállni hosszas gyúrás után, akkor még egy kicsit tarts ki! Kb. 25 perc után egyszercsak, láss csodát!
  5. A tésztát folpackba csomagolva fél napig (vagy egy éjjelen át) pihentetjük szobahőmérsékleten. Nem tesszük hűtőbe!
  6. Liszten vékonyra nyújtjuk (3,4 mn), közben figyeljük, hogy ne ragadjon le. A formákat kiszúrjuk, formázzuk. Szórócukorral, magvakkal, dióval díszíthetjük, vagy utólag fehér mázzal. 

Sütés:
Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük. Ha vékonyak a formák hamar kisülnek, de öt percig ne nyissuk ki a sütőt! Amikor szép méz barna színű lesz, akkor vegyük ki. Ha túlsütjük nehezebben puhul, így inkább korábban vegyük ki, mint később. Nagyon hamar megsül, ezért figyelnünk kell.

Puhítás:

A kisült mézesek kihűlés után keménynek tűnhetnek, ekkor jön a bedobozolás. Félbevágott almát, mandarint, vagy narancsot tegyünk mellé, tetejére és zárjuk rá a tetőt. Pár naponta ellenőrizzük, hogy a gyümölcsöt nem szükséges-e cserélni. Már másnap puha lesz, és az is marad. Ha kitesszük őket vendégváráskor és mekeményedne estére, újra tegyük be a puhítódobozba.

Díszítés:
Nyomjunk a közepébe diót dísznek vagy szórjuk meg színes szórócukorral, közepükbe egy-egy ezüstcukorgyöngyöt is tehetünk, vagy magvakkal díszítünk illetve fehér cukormázas írókázással próbálkozhatunk.

Fehér díszítőmáz:

Egy fehérje kemény habbá verése robotgéppel, 20 dkg porcukor, pár csepp citromlé (ettől lesz szép fényes), és pici só (ettől marad szép fehér). 

Uzsonnászacskó sarkán vágjunk egy egészen pici lyukat, és már díszíthetjük is a teljesen kihűlt mézeseket. 

Pár óra alatt megkeményedik, s mehet vissza a puhítódobozba. 

Hónapokig eláll.

Tárolás, puhítás:
A kisült és kihűlt mézes figurák kemények, de pár nap alatt megpuhulnak, ha bedobozoljuk őket és a fémdobozban elhelyezünk egy kis csészét, poharat amibe vizes papírtörlőket teszünk. Másik puhítási mód: helyezz a zárható dobozba egy félbevágott almát! Így pár nap alatt megszívják magukat a puszedlik és puhák lesznek. Ez a puhítás szükség esetén újra elvégezhető, ha hetekig tároljuk.

Kerekítő manó szaloncukra

Mert szeretjük, ami szép és finom is! 

Csokis-narancsos házi szaloncukor 120 db-hoz 

Hozzávalók

30 dkg vaj
60 dkg tejpor
150 dkg cukor
3 kk szegfűszegpor
9 ek kakaó
3 narancs reszelt héja
3 dl víz


Elkészítés: 
A vizet, cukrot, kakaót egy tálba öntjük és összeforraljuk. A tűzről lehúzzuk, majd a tejport, narancshéjat, szegfűszegport és a vajat belekeverjük. Megvárjuk, míg kihűl. Megformázzuk, és belehempergetjük keserű kakaóporba.

Én egy kis sütőrumot is öntöttem bele, egy kis vaníliarúdból vaníliát, és beledaraboltam aszaltszilvát és piros cukorcseresznyét (meggyel is megpróbálható). 

Csomagolás: 
Fehér selyempapírba csomagoltuk és csomagolópapírba. Kisgyermekes ismerősöknek rénszarvasos papírba, felnőtteknek elegáns karácsonyiba.

Farsangi fánkok - Szalagos fánk

1 kg liszt
100 gr porcukor
8 tojássárgája
160 gr. Vaj
1 csomag instant élesztőpor
5dl tej
1 dl rum
1 citrom héja
csipet só


  1. Lisztet elkeverem az élesztőporral majd hozzáadom a langyos tejet.
  2. A rumot kikeverem a tojássárgájával és hozzáadom a reszelt cirtomhéjat
  3. Mindent egybekeverek és hozzáadom az olvasztott vajat is.
  4. Átdolgozás után, mikor már hólyagos, pihentetem egy órát, hogy keljen, langyos helyen letakarva a tetejét kicsit beolajozva, hogy ne száradjon ki állás közben.
  5. Nyújtódeszkán átgyúrom és ujjvastagságúra nyújtom. Pohárral fánkokat szaggatok, a közepét benyomom és ami nagyon fontos, hogy kisütés előtt is még egyszer kelesztem konyharuhával letakarva.
  6. Bő olajban sütöm, az elején fedő alatt, majd mikor megfordítom őket már nem fedem le. Ideális esetben szalagosra sül, jól megkelve oldalán egy világos szalaggal. Érdemes nem túl nagyra formázni, így biztosan a belseje is rendesen átsül. Az olajat előmelegítjük és ha egy fakanál nyelét belehelyezve buborékol a nyélnél akkor már elég forró. Kislángon megszívja magát, nagylángon hamar megég a külseje de belül lehet, hogy nyers ezért közepesen erős lángon szoktam sütni.

Farsangi fánkok - Csörege

75 gr vaj
3 tojás+ 3 tojássárgája
1.5 evőkanál tejföl
3 evőkanál rum
3 vaníliáscukor
Csipet só
450 gr liszt
75 gr porcukor
olaj a sütéshez


  1. Felolvasztjuk a vajat és langyosra hűtjük.
  2. A tojást tejföllel elkeverjük, és hozzáadjuk a rumot, a vaníliáscukrot és a sót
  3. A lisztet a porcukorral tálba teszük és hozzáadjuk a tojásos tejfölt, a vajat és fakanállal elkeverjük.
  4. Lisztes nyújtódeszkán kicsit meggyúrjuk majd késhegy vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval vagy késsel kb 4 cm es négyzeteket vágunk.
  5. Bő forró olajban sütjük, ha felpuffadt megforgatjuk, akkor az igazi, ha kicsi, üreges párnákká nőnek. A gyors sülés és forgatás miatt egyszerre 6-8 darabnál ne tegyünk többet a fazékba.

Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

Fonott kalács Húsvétra

Elronthatatlan, (ha nem felejtjük el, hogy kétszer kell keleszteni), egyszerűen készíthető, a tészta, ha összeállt, egészen kicsi gyerekeknek is kézbe adható, gyúrható. Ha megfontuk, kelesztés után tejszínes vagy tejes cukorral kenhetik meg a kis segédek a tetejét, mielőtt az előmelegített sütőbe tesszük.

Hozzávalók 
1kg liszt, 
1 tasak szárított élesztő, 
15 dkg cukor, 
1/2 liter tej, 
2 tojás, 
200 gramm vaj. 

Kenéshez: 1 sárgája kis tejjel vagy tejszínnel és pici cukorral

Elkészítés
A hozzávalókat összekeverjük és a tésztát dagasztókarral addig dagasztjuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz (kb. 10 perc). Kelesztő tálban, vagy konyharuhával lefedve langyos helyen egy órát kelesztjük. Utána átgyúrjuk, három, vagy hat felé osztjuk, és egy nagy, vagy két kisebb koszorút fonunk belőle. Mielőtt beteszzük a 180 fokra melegített sütőbe, konyharuhával letakarva fél órát állni hagyjuk. Megkenjük a tetejét, majd körülbelül negyven percig sütjük. Vége felé alufóliával lefedem, hogy a teteje ne süljön tovább, ha már szép a színe. Aranyesővel vagy ibolyával szórva tálalom.

Csokigolyó locsolóknak és szülinaposoknak

Fél kg háztartási darált keksz
18 dkg. porcukor
1 vanilin
20dkg vaj
3 evőkanál keserű kakaópor (lehet több is, amíg jó színe nincs)
2 evőkanál kókusz (kihagyható)
3 evőkanál sütőrum (lehet több is ízlés szerint)
3 evőkanál lekvár
1 meggybefőtt


Az összetevőket elkeverem, összegyúrom, a száraztól szoktam a folyékony ragacsosig haladni. A meggyet közepébe formázhatjuk a golyóknak, ha van időnk de én rendszerint belegyúrom a masszába, egy kicsit teszek a befőtt levéből is és ha a massza nem elég puha, akkor picivel több tej is mehet bele. Akkor jó, ha inkább puha, mint kemény, mert a hűtőben ahova egy órára betehetjük, hogy összeérjen, picit megkeményszik.
Végül kókuszreszelékbe vagy színes cukorba nyomom, egy két mozdulattal, nem baj, ha az alján nincs, pláne ha papírkosárkába tesszük.
Gyerekekkel is készíthető zsúrra, vagy locsolósütinek!