Kedves Bábos Barátom!

A módszertant nagyon alaposan olvasd végig és ha különbség van a látottak és a leírt módszertan között, akkor kérlek, hogy inkább az írottakhoz tartsd magad! Várlak hospitálni csütörtöki napokon Budaörsön 9:45 mondókás móka, 10:30 Kerekítő manó torna! Elég, ha egy nappal előtte jelzed érkezésedet!

Kerekítő manó torna J.Kovács Judit 2013

Akit a Kerekítő manó torna tartása érdekel, itt belenézhet. Sok helyen a Mondókás móka után ilyet is tartunk. Érdemes kétféle foglalkozást felkínálni a környék anyukáinak, sok előnye van annak, ha a délelőtt két foglalkozásból választhatnak az anyukák és a felcseperedő gyerekek. Itt több a mozgásos rész, és állandó átmozgatósor is van.

JKJ Budaörs 2013. május 10.

A foglalkozás eleje jobb lett volna, ha csak egy érintgetőset teszek be: Kukkantója majd patkolás és lovaglás (tornán nem mindig kell patkolni). Hirtelen elkezdtük kiseperni a házakat, pedig a  kukkantót terveztem így ez most nem jól alakult, változatosabban szoktam. Közben tudtam is, hogy megkavartam magam ezért a szöveget is tévesztettem így ideírom, és leírom azt a patkolót is, ami a lovaglás előtt lehetett volna."Kukkantója, szusszantója, hallgatója, tátogója, dobbantója, lobogója, mutogatója." Kipp-kopp kalapács, kis kovács, nagy kovács. Kinek patkol a kovács? Nórinak koppkoppkopp, Tamásnak koppkoppkopp."

Figyeld meg, hogy csak félóra akár valamivel kevesebb (25-28 perc) az aktív rész, mert itt rengeteg impulzus van és utána úgy jön ki a kb 40 max 45 perc, hogy szabadon vannak a tornaszeres játéktér alatt, arra is kell idő kb 15 perc! – ott szoktam kicsit a  végefelé buborékot is fújni, a manó körbejár, elköszön egyesével, ilyenkor rákérdezek erre-arra (megszülettett-e a kistestvér? Hogy érzi magát a nagytesó az oviban? Rég nem voltatok, jól vagytok?vagy megállapítok ezt-azt (nahát milyen szépen összeöltöztetek ma! Láttad, hogy ma már átdobta  a labdákat? stb, végén regisztrálok, addig ők tovább használják a játékteret.

JKJ. Budai Táncklub 2013 május

KJ

JKJ. Budai Táncklub 2013 március

Itt két fennakadás látható: a labdaszedés után a létszám miatt (14 család) igen nagy zajszint volt, ilyenkor remek a vonatfütty: belefújok (azonnal csönd lesz és rám figyelnek olyankor, vonatozunk és megérkezünk az erdőbe (az átmozgatósor kezdetéhez a “Fújja a szél a fák"-hoz…). A vonatsípot nem megszokott módon elpakoltam és nem találtam meg a zsákban, mert átvittem a zongorához kezdés előtt, így nehezen rántom össze a csoportot, mert vonattal kezdek és csak utána sípolok miután előkerült.

A másik: az ejtőernyős részkor én a labdakosárhoz közel szoktam állni, és a megfelelő pillanatban odahozom a  kosarat, letérdelek és rázzuk az ejtőernyőt. Itt én beszorultam középtájra, és alig tudtam kibújni, hogy mehessek a labdákért és visszaérve azon a  felén sűrűn álltak az anyukák, ezért nem tudtam közéjük beállni, ahogy szoktam, így sokkal többen állnak, és nem térdelnek, pedig úgy szoktuk. Nem baj, ebből is látszik, hogy az utánzás működik, a következő körben már térdelek, így többen térdelnek, de ki is lehet mondnai, hogy “Térdeljünk le, hogy belelássanak a gyermekek!"

Figyeld meg, mikor mit csinál az egyik kisfiú, aki többedik éve jár, és az ejtőernyőbe beleugrós, és figyelemfelhívós korszakát éli.

Érdekesség: nézd, hogy időben, mikor, hol járunk. A foglalkozás végén, amikor én már regisztrálok még maradhattak volna tornaszerezni, de már sokan elfáradtak, csak hárman maradtak tovább. Ebből is látható, hogy a  sok impulzus, rengeteg tevékenység, báb, mondóka, dal, játékszer mind-mind csak kellő mértékben befogadható az óvodát megelőző korosztály számára. Ezért a foglalkozás ne tartson tovább 40 – legfeljebb 45 – percnél, mert a túl sok inger ugyanolyan “ártó" lehet fejlődési és pszichológiai szempontból, mint az ingerszegény környezet.

JKJ. Budai Táncklub 2013. február 15.