J. Kovács Judit drámapedagógus vagyok, elmesélem, mi a Kerekítő,  ha marad kérdésed, akkor ide várom:

E-mail: info@kerekito.hu

Lássuk csak! Hol is kezdjem?

Ki vagyok? Bemutatkozásom ide kattintva olvasható.

Mi a Kerekítő?

 • Egy baba-mama foglalkozáshálózat háromféle programtípussal. Határon innen és túl több mint 80 foglalkozásvezető, több mint 120 helyszínen több mint 250 csoportban tart Kerekítő baba-mama foglalkozásokat 0-3 éves korig! Kerekítő Mondókázó, Kerekítő Manó Torna (Kerekítő manóval és tornaszeres játéktérrel) és Kerekítő néptáncos Tippentő  közül választhatnak a családok!  Közös vonásuk a népi mondókák, ölbeli játékok, népdalkincsünk, népi gyermekdalok felelevenítése.
 • Egy mondókás könyvcsalád, mely népi eredetű, ölbeli játéktárunk és mai mondókák felelevenítésére jött létre 2009-ben. 2023-ban húsz, a Móra Kiadónál megjelent könyvből áll, melynek gazdája: J.Kovács Judit drámapedagógus, foglalkozáshálózat-vezető. A Kerekítő első kötete megkapta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Szép Magyar Könyv 2009 díját gyermekkönyv kategóriában és különdíjas lett a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány jóvoltából. A mondókás és dalos könyvekhez letölthető hanganyag is tartozik. Az oldalakon bujkáló Kerekítő manó óvodás mesekönyvbe is bújt „Kerekítő manó és az évszakok" és " Kerekítő manó utazásai" címen, sőt diafilmünk is van.
 • Egy védjegy: A Kerekítő, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védjegylajstromában, a 204 168 sorszámon bejegyzett védjegy. Könyv és honlap illusztráció: Kállai Nagy Krisztina. A védjegyes rendszer keretében Kerekítő foglalkozásvezetők csoportot indíthatnak, szakmai és rátermettségi feltételrendszernek való megfelelés után.
 • Egy pedagógia program és háromféle módszertani képzés valamint egy on-line módszertani könyv: Gyakorlatias képzés pedagógusok számára. Minden, amit az ölbeli játékokról és azok továbbadásáról tudni érdemes. 240 oldalas gyakorlatközpontú on-line kézikönyv, videótár. Bővebben a képzések menüben.A Kerekítő az Oktatási és Kulturális Minisztérium által megbízott Tempus Közalapítvány pályázatán bekerült a Kreativitás és Innováció Európai Év 2009 hivatalos programjába.
 • Egy honlap A gyermekek jó kedvre kerekítéséhez! A mondókázó családokért!
  Ahol számos népi eredetű, közkedvelt és kevésbé ismert ölbeli játékot és mondókát találnak a szülők, nagyszülők és pedagógusok a kicsik nagy örömére. Hanganyaggal, hangtárral, a zenei és művészeti nevelés kisgyermekkori lehetőségeiről szóló szakmai cikekkel, jelesnapi kalendáriummal, ünnepi receptekkel.
 • Egy közösség, ahol a népköltészet kincsei, az ölbeli játékok, az érzelmi biztonság, a korai kötődés, a művészeti nevelés, a természetközeli megoldások előtérben vannak. Valós közösség, csoportokkal határon innen és túl és on-line közösség a  Facebookon.
 • Egy szakmai csapat: A foglalkozásokat óvoda-, zene-, dráma-, néptáncpedagógusok, zenetanárok, népi énekesek tartják legjobb tudásuk szerint, a szakmai színvonal és személyesség kettős égisze alatt. Számos formában térítésmentesen is segítjük az óvodapedagógusok és kisgyermeknevelők munkáját határon innen és túl. 100 oldalas játékcsokor, mely az info@kerekito.hu címen térítésmentesen kérhető, módszertani videók, melyek elérhetők a jelenleg 6000 főt számláló módszertani csoportban.
 • Egy alapítvány: Kultúrakerekítő Közhasznú Alapítvány, melynek célja a  mondókázás mindennapi örömeinek eljuttatása hátrányos helyzetű és határon túli családoknak. Az alapítványról bővebben ide kattintva olvashatsz.
 • Egy manó! Kerekítő manó, aki a mondókáskönyvek oldalain bujkál és a heti rendszerességű foglalkozásainkon is jelen van, sőt, óvodásoknak szóló mesekönyvben is felbukkan, Kállai Nagy Krisztina illusztrátornak köszönhetően. Kis barátjával, Kacska macskával izgalmas és különös kalandokba keveredik. Kerekítő manó mondókás műsora  megrendelhető rendezvényekre, intézményekbe alkalmi jelleggel is.
 • Egy kifejezés: A Kerekítő szó számunkra a világ kerekségét fejezi ki. A kicsik számára a világ elsőként az anyuka ölében, a közös játékban, érintésben, mosolyban, ölelésben kerekedik ki. Ez a meghatározó élmény egy egész életre szól és a felnőttkori boldogulás alapja is. A „Kerekítő"  egyébként Kányádi Sándor egyik gyerekversének a címe is, amiben minden játékosan kerek.
 • Háromféle módszertani továbbképzéssel segítjük a pedagógusok munkáját. 
 • 1. Intézményi továbbképzések terén: “Mindennapos mondókázás", “Kesztyűbáb és csoportbáb használata" és „Mintaintézményi tematika". 
 • 2. “Mindent a mondókákról" képzésünk 240 oldalas gyakorlati kézikönyvet és oktatói videótárat is tartalmaz. 
 • 3. Online bábos képzésünkön tengerentúli részvevők is megfordulnak, a kesztyűbáb használatának alaptechnikáját sajátíthatják el, és Kerekítő manót kelthetik életre.
 • Egy mintaintézményi rendszer. Országszerte több mint harminc Kerekítő mintaóvoda és bölcsőde működik, valamint több mint száz Kerekítő mintacsoport. Ezekben az intézményekben a Kerekítő az óvodai és bölcsődei élet mindennapjait színesítheti a magyar népi mondókákkal, Kerekítő manó hétköznapiés jelesnapi bábjeleneteivel, a könyvcsalád köteteivel való ismerkedéssel.
  Mindezzel hozzájárulva a gyerekek érzelmi- művészeti-zenei neveléséhez, olvasóvá válásukhoz és néphagyományunk őrzéséhez. A módszer igazi élménypedagógia Kerekítő manó bábfigurájával az élen, aki folyamatos inspirációt jelent a gyerekeknek és a pedagógusoknak egyaránt.
 • Egy megvalósult álom, egy életformát jelentő hivatás… J.Kovács Judit, háromgyerekes családanya, drámapedagógus, Kerekítő foglalkozásvezető, a módszertani képzés vezetője álmodta meg. A megvalósításban pedig sokan sokan segítették! Külön köszönet a foglalkozásvezetőknek és az olvasóknak!

Kerekítsük együtt a világot!

J. Kovács Judit és a Többiek