J. Kovács Judit drámapedagógus vagyok, elmesélem, mi a Kerekítő,  ha marad kérdésed, akkor ide várom:

E-mail: info@kerekito.hu

Lássuk csak! Hol is kezdjem?

Ki vagyok? Bemutatkozásom ide kattintva olvasható.

Mi a Kerekítő?

 • Egy baba-mama foglalkozáshálózat háromféle programtípussal. Határon innen és túl több mint 90 foglalkozásvezető, több mint 120 helyszínen több mint 250 csoportban tart Kerekítő baba-mama foglalkozásokat 0-3 éves korig! Kerekítő Mondókázó, Kerekítő Manó Torna (Kerekítő manóval és tornaszeres játéktérrel) és Kerekítő néptáncos Tippentő  közül választhatnak a családok!  Közös vonásuk a népi mondókák, ölbeli játékok, népdalkincsünk, népi gyermekdalok felelevenítése.
 • Egy mondókás könyvcsalád, mely népi eredetű, ölbeli játéktárunk és mai mondókák felelevenítésére jött létre 2009-ben. 2022-ben húsz, a Móra Kiadónál megjelent könyvből áll, melynek gazdája: J.Kovács Judit drámapedagógus, foglalkozáshálózat-vezető. A Kerekítő első kötete megkapta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Szép Magyar Könyv 2009 díját gyermekkönyv kategóriában és különdíjas lett a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány jóvoltából. A mondókás és dalos könyvekhez letölthető hanganyag is tartozik. Az oldalakon bujkáló Kerekítő manó óvodás mesekönyvbe is bújt „Kerekítő manó és az évszakok" és " Kerekítő manó utazásai" címen, sőt diafilmünk is van.
 • Egy védjegy: A Kerekítő, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védjegylajstromában, a 204 168 sorszámon bejegyzett védjegy. Könyv és honlap illusztráció: Kállai Nagy Krisztina. A védjegyes rendszer keretében Kerekítő foglalkozásvezetők csoportot indíthatnak, szakmai és rátermettségi feltételrendszernek való megfelelés után.
 • Egy pedagógia program és háromféle módszertani képzés valamint egy on-line módszertani könyv: Gyakorlatias képzés pedagógusok számára. Minden, amit az ölbeli játékokról és azok továbbadásáról tudni érdemes. 240 oldalas gyakorlatközpontú on-line kézikönyv, videótár. Bővebben a képzések menüben.

  A Kerekítő az Oktatási és Kulturális Minisztérium által megbízott Tempus Közalapítvány pályázatán bekerült a Kreativitás és Innováció Európai Év 2009 hivatalos programjába.

 • Egy honlap A gyermekek jó kedvre kerekítéséhez! A mondókázó családokért!
  Ahol számos népi eredetű, közkedvelt és kevésbé ismert ölbeli játékot és mondókát találnak a szülők, nagyszülők és pedagógusok a kicsik nagy örömére. Hanganyaggal, hangtárral, a zenei és művészeti nevelés kisgyermekkori lehetőségeiről szóló szakmai cikekkel, jelesnapi kalendáriummal, ünnepi receptekkel.
 • Egy közösség, ahol a népköltészet kincsei, az ölbeli játékok, az érzelmi biztonság, a korai kötődés, a művészeti nevelés, a természetközeli megoldások előtérben vannak. Valós közösség, csoportokkal határon innen és túl és on-line közösség a  Facebookon.
 • Egy szakmai csapat: A foglalkozásokat óvoda-, zene-, dráma-, néptáncpedagógusok, zenetanárok, népi énekesek tartják legjobb tudásuk szerint, a szakmai színvonal és személyesség kettős égisze alatt. Számos formában térítésmentesen is segítjük az óvodapedagógusok és kisgyermeknevelők munkáját határon innen és túl. 100 oldalas játékcsokor, mely az info@kerekito.hu címen térítésmentesen kérhető, módszertani videók, melyek elérhetők a jelenleg 6000 főt számláló módszertani csoportban.
 • Egy alapítvány: Kultúrakerekítő Közhasznú Alapítvány, melynek célja a  mondókázás mindennapi örömeinek eljuttatása hátrányos helyzetű és határon túli családoknak. Az alapítványról bővebben ide kattintva olvashatsz.
 • Egy manó! Kerekítő manó, aki a mondókáskönyvek oldalain bujkál és a bábos torna foglalkozásokon is jelen van, sőt, óvodásoknak szóló mesekönyvben is felbukkan. Kis barátjával, Kacska macskával izgalmas és különös kalandokba keveredik. A mesék zenés-bábos előadásokon, gyerekműsor formájában is megrendelhető rendezvényekre, intézményekbe.
 • Egy kifejezés: A Kerekítő szó számunkra a világ kerekségét fejezi ki. A kicsik számára a világ elsőként az anyuka ölében, a közös játékban, érintésben, mosolyban, ölelésben kerekedik ki. Ez a meghatározó élmény egy egész életre szól és a felnőttkori boldogulás alapja is. A „Kerekítő"  egyébként Kányádi Sándor egyik gyerekversének a címe is, amiben minden játékosan kerek.
 • Háromféle módszertani továbbképzéssel segítjük a pedagógusok munkáját. 
 • 1. Intézményi továbbképzések terén: “Mindennapos mondókázás", “Kesztyűbáb és csoportbáb használata" és „Mintaintézményi tematika". 
 • 2. “Mindent a mondókákról" képzésünk 240 oldalas gyakorlati kézikönyvet és oktatói videótárat is tartalmaz. 
 • 3. Online bábos képzésünkön tengerentúli részvevők is megfordulnak, a kesztyűbáb használatának alaptechnikáját sajátíthatják el, és Kerekítő manót kelthetik életre.
 • Egy mintaintézményi rendszer. Országszerte több mint harminc Kerekítő mintaóvoda és bölcsőde működik, valamint több mint száz Kerekítő mintacsoport. Ezekben az intézményekben a Kerekítő az óvodai és bölcsődei élet mindennapjait színesítheti a magyar népi mondókákkal, Kerekítő manó hétköznapiés jelesnapi bábjeleneteivel, a könyvcsalád köteteivel való ismerkedéssel.
  Mindezzel hozzájárulva a gyerekek érzelmi- művészeti-zenei neveléséhez, olvasóvá válásukhoz és néphagyományunk őrzéséhez. A módszer igazi élménypedagógia Kerekítő manó bábfigurájával az élen, aki folyamatos inspirációt jelent a gyerekeknek és a pedagógusoknak egyaránt.
 • Egy megvalósult álom, egy életformát jelentő hivatás… J.Kovács Judit, háromgyerekes családanya, drámapedagógus, Kerekítő foglalkozásvezető, a módszertani képzés vezetője álmodta meg. A megvalósításban pedig sokan sokan segítették! Külön köszönet a foglalkozásvezetőknek és az olvasóknak!

Kerekítsük együtt a világot!

Judit és a Többiek